Млади генијалци Математичке гимназије непрестано нижу успехе

На крају сваке године сабирају се успеси и бирају ученици који су својим достигнућима померили границе. Ван сваке конкуренције су млади генијалци Математичке гимназије, који својим успесима изнова потврђују да наша земља има знање и потенцијал.

Математичка гимназија у Београду обилује таквом децом, а томе у прилог говори чињеница да где год да су отишли, враћали су се са медаљама.

На петнаестој Међународној Жаутиковској олимпијади из математике, физике и информатике, одржаној у Алматију од 10. до 14. јануара 2019, ученици Математичке гимназије су освојили четири златне и две бронзане медаље и екипно другу награду у конкуренцији 82 екипе, односно 540 такмичара из 18 земаља.

Златна медаља из математике припала је Милошу Милићеву, а бронзана Јовану Торомановићу. Александар Станојчић и Добрица Јовановић освојили су два злата из физике, а из информатике одличја су освојили Павле Мартиновић (злато) и Младен Пузић (бронза).

Историјски успех младих математичара уз подршку НИС-а

На 60. међународној олимпијади из математике за средњошколце, тим Србије, сачињен од шест ученика Математичке гимназије, постигао је изванредан успех.

Изванредне резултате постигли су и на Јуниорској математичкој балканској олимпијади на Кипру, одакле су понели шест медаља.

На 11. међународном такмичењу Romanian Master of Mathematics освојили су пет медаља и друго место.

На такмичењу из математике у Букурешту (од 20. до 25. фебруара) учествовале су 24 најбоље светске средњошколске репрезентације, а чланови српске екипе освојили су неколико одличја: златну медаљу добио је Павле Мартиновић, две сребрне припале су Алекси Милојевићу и Јелени Иванчић, а две бронзане освојили су Јован Торомановић и Милош Милићев.

У екипном пласману Србија дели друго место са Корејом, иза екипе Сједињених Америчких Држава, а следе Израел, Русија, Кина.

На 36. балканској математичкој олимпијади, која се од 29. априла до 5. маја одржала у Молдавији, млади математичари из Србије екипно су освојили прво место.

У конкуренцији 11 званичних и шест гостујућих земаља, математичка екипа Србије је са 182 поена освојила прво место, а појединачно су млади математичари освојили три златне, једну сребрну и две бронзане медаље.

Млади физичари, хемичари и математичари освојили су 15 медаља на овогодишњим међународним олимпијадама – једну златну, девет сребрних и пет бронзаних медаља.

Српски тим састављен од петорице гимназијалаца остварио је историјски успех на Међународној физичкој олимпијади у Индонезији освојивши једну златну и четири сребрне медаље.

Само је још једном у историји учешћа Србије на овом такмичењу остварен овакав успех – у Падови 1999. године. Ово је пета златна медаља за Србију на до сада одржаним олимпијадама.

Велики успех наших младих генијалаца је за сваку похвалу и дивљење. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара