Археолози знају како су изгледале прве ципеле

Година 1991. је важна у историји обуће, јер су тада у Аустрији археолози пронашли мумифицираног човека „Еција“, који је умро око 3.300 година пре наше ере. Утврђено је да је носио ципеле од јеленске коже испуњене сламом.

Други примерци обуће из каменог доба не постоје и тај пар ципела означава почетак историје обуће.

Кроз векове су настајали разноразни модели ципела – прављени су према климатским условима и материјалима који су били доступни у одређеном региону.

У северном региону обућа је прављена од дебеле коже са крзном и сеном.

У јужним крајевима углавном су се носиле сандале направљене од палминог лишћа или папируса. Упркос топлој клими, људи су морали да носе обућу како би заштитили ноге у спољашњим условима.

До многих промена и радова на усавршавању модела обуће дошло је током миграције око четвртог века и за време крсташких ратова у 12. веку, када су Европљани марширали ка Истоку. За то време, Европа је била преплављена египатским сандалама и шиљастим ципелама.

Ускоро је откривена и штикла и западна мода је почела да се развија и када је у питању дизајнирање обуће. У средњем веку модели ципела су се разликовали у зависности од друштвене класе.

Највише популарних модних стилова и модела настало је у Италији и Шпанији, земљама у којима су се налазиле најзначајније луке у Европи. Продавнице обуће и производња развиле су се великом брзином.

Дакле, Италија и Шпанија су права колевка обуће.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара