Читај ми!

За њу кажу да је српска Света Гора, а њени манастири потичу из времена турске владавине

Овчарско-кабларска клисура је прави бисер природних лепота Србије – са 11 манастира, три бање, три језера, две пећине и јединственом Западном Моравом.

Удаљена је од Чачка 14 километара. Налази се у централном делу Србије, где је неукротива Западна Морава показала колико је природа чудесна и моћна, па је између планина Овчар и Каблар успорила свој ток и направила три јединствена меандра.

Прва два су геоморфолошки феномени, познати као „уклештени меандри“.

Од њених блага посебно се истиче манастир Благовештење. Према званичној историји манастира, настао је 1602. године, али тај податак није поуздан. Фреске и живопис потичу из седамнаестог века и одликују се свим карактеристикама моравске школе, што се односи и на архитектуру манастира.

За време Другог светског рата Немци и Бугари пустошили су манастир и мучили монахе.

Овчарско-кабларска клисура је дугачка 16 километара. Највећа дубина је измерена у њеном средишњем делу и она, у односу на врх Каблара износи 620 метара, а у односу на врх Овчара 710 метара.

Богат биљни и животињски свет последица је добре очуваности разноврсних станишта. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара