„За жене у науци“ – додељене стипендије најбољим младим научницама

Данас су, на церемонији одржаној у Влади Републике Србије, Александра Бараћ, Невена Величковић и Емилија Стојановић проглашене за овогодишње добитнице националних стипендија у оквиру престижног међународног програма „За жене у науци“. Оне су награђене за изузетан научноистраживачки рад у областима микробиологије-инфектологије, генетике и експерименталне и примењене физиологије са спортском медицином. Стипендије у вредности од по пет хиљада евра намењене су реализацији њихових значајних научних истраживања која ће бити спроведена у Србији.

Циљ међународног програма „За жене у науци“ је да широм света, а тако и у нашој земљи, подржи изванредне жене истраживаче које својом посвећеношћу, достигнућима и визијом доприносе напретку науке и друштва.

У Србији се у оквиру ове иницијативе већ девет година награђују најбоље младе научнице, у партнерству Комисије Републике Србије за сарадњу са Унеском, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и компаније "L'Oréal Balkan".

Националне стипендије „За жене у науци“ представљају вид подршке њиховом даљем професионалном усавршавању и подстичу их да наставе да се баве науком у Србији.

Све више жена на руководећим местима

Др Марина Соковић је присутнима истакла статистику која приказује положај жена научница у свету и код нас. У институтима је запослено 91 одсто жена, али је свеукупна ситуација нешто лошија – 51 одсто мушких научника наспрам 49 одсто жена. Међутим, др Соковић истиче да на ове податке треба гледати с оптимизмом, јер је све више жена у Србији на руководећим позицијама, попут ректорке и помоћница директора.

Проф. др Горан Милашиновић је у име Унеска истакао је да је срећан јер овај програм спроводи око 60 земаља, што је само једна трећина света, а Србија је међу њима.

Статистика каже да седамсто педесет милиона неписмених жена чини једну трећину света, док педесет два милиона жена у Африци никада неће добити образовање. Информационо-комуникационо-технолошке (ИКТ) студије бира три одсто женских студената, док 25 одсто жена уме да их користи. Међу свим научницима света 28 одсто су жене.

„Зато су важни датуми 11. фебруар – када Унеско обележава Међународни дан жена у науци, Осми март, затим 11. октобар – Дан девојчица, и 25. новембар – Дан борбе против насиља над женама. Ти датуми треба да нас подсећају да треба да се изборимо за родну равноправност“, изјавио је др Милашиновић.
Присутнима је захвалила и генерална директорка "L'Oréal Balkan" и "L'Oréal Adria Balkan" Бригит Штрелер, рекавши да научнице треба да нам буду инспирација. Она је додала да је свету потребна наука, а науци су потребне жене.

Добитнице награда

Александра Бараћ, доктор медицине и медицинских наука, запослена је на Клиници за Инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије и научни је сарадник на Медицинском факултету Универзитета у Београду. Њена досадашња истраживања су претежно усмерена на дијагностику и лечење инвазивних, респираторних и алергијских гљивичних болести. Као резултат спроведених истраживања, у клиничку употребу су уведени нови протоколи за детекцију гљива у синусима.

„Ово враћа веру у бављење науком“, изјавила је Александра.

Невена Величковић је доцент за ужу научну област Генетика на Департману за биологију и екологију Природно-математичког факултета у Новом Саду. Главна област њеног научноистраживачког рада је примена генетичких података у програмима заштите различитих биљних и животињских врста, и анализа присуства и значаја различитих генетичких варијанти код комплексних обољења човека, као што је канцер.

Трећа добитница је Емилија Стојановић, која похађа два програма докторских студија: на другој је години смера Експерименталне и примењене физиологије са спортском медицином на Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу и на завршној је години Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу. Њена истраживања на пољу медицине спорта су базирана на процени физиолошког оптерећења и физичких захтева током такмичења, испитивању идеалних нутритивних стратегија, као и на унапређењу специфичних тестова за процену агилности и аеробног капацитета.

Завршетком деветог циклуса програма уједно је отворен и нови конкурс за пријаву за националне стипендије „За жене у науци“ за 2020. годину. Конкурс је намењен младим научницама у Србији, до 35 година старости, које су уписале или завршиле докторске или постдокторске студије у области природних наука. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара