Откривена једна од највећих римских олупина са 6.000 амфора

Археолози су на дну Средоземног мора пронашли олупину једног од највећих римских бродова икада откривених.

Остаци великог брода, за који се верује да је потопљен пре око 2.000 година, укључују 6.000 глинених амфора у којима је транспортовано уље и вино.

Брод дугачак 35 метара највећи је икада пронађен у источном Медитерану и један од четири највећа икада пронађена римска брода.

Тим са грчког универзитета Патрас открили су олупину на километар и по од Фискарда на Кефалонији на дубини од 60 метара помоћу сонара, а откриће је објављено у часопису Џорнал ов аркеолоџикал сајенс (Journal of Archeological Science).

„Товар амфора, које су јасно видљиве на дну, у веома је добром стању, а олупина би могла да буде изузетан извор информација о многим стварима, од превозних рута и трговине до бродоградилишне технике. Због тога се сматра открићем од великог археолошког значаја“, наводи се у извештају.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара