Климатске промене – опасност по жичаре

Научници упозоравају да глобално загревање угрожава безбедност на жичарама широм познатих светских скијалишта. Реч је о утицају на планинску инфраструктуру, која губи своју стабилност.

Још крајем септембра међународна организација која се бави проучавањем климатских промена објавила је извештај о стању океана и глечера.

Подаци показују да ситуација ни на једном пољу није добра. Топљење глечера на Алпима могло би да доведе до великих проблема.

Промена климе и више температуре на планинским венцима доводе до топљења пермафроста – слоја земље и смрзнутог камена који цементира стене. Због тога су угрожене планинске инсталације.

У области Монблан у Француској, на надморској висини од 2.800 метара, током неколико месеци се интензивно радило на учвршћивању жичара.

Ски-лифт је био веома ослабљен јер су се стубови, услед померања пермафроста, искривили. Током година стена се спуштала због топљења леда и губитка смрзнуте земље.

Како се земља загревала а лед топио, стена је све више постајала опасно клизиште. Тако ни жичара више није била безбедна јер је и она била под нагибом.

Било је неопходно започети радове на санирању штете и подизању потпорних зидова. Трошкови за такве подухвате су огромни а вероватно ће то нашкодити и туристичкој привреди тог краја.

У Алпима, на локацији Монблан, изграђене су 974 инсталације, од којих је 150 у ризичном положају.

Раст температуре не само да оштећује високу планинску инфраструктуру већ и скраћује сезоне скијања у бројним ски-центрима широм Европе и света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара