Ливада без пчела

Многе званичне студије и радови научника широм света сведоче о изумирању бројних биљних и животињских врста. Све угроженија је и популација медоносних пчела.

Земље Вишеградске групе, заједно са Румунијом и Бугарском, учествују са 40 процената укупне производње меда у Европи.

Због чињенице да популација медоносних пчела лагано изумире, чланице те групе морале су нешто хитно да предузму.

Еколошки стручњаци из ових земаља недавно су се окупили у Високим Татрама како би разменили информације и пронашли одговарајуће мере којима би се спречила велика катастрофа.

Поред чињенице да су и овога пута климатске промене учиниле своје, те да су веома лоше утицале на популацију медоносних пчела, велики проблем представља и прекомерна употреба пестицида, од којих су неки чак и забрањени.

Само на југу Словачке претерана употреба хемикалија усмртила је 30 процената свих пчелињих породица.

Са сличним проблемима суочене су и Чешка и Мађарска, у којима такође изумире велики број пчела.

Поражавајућа је чињеница да је људски фактор крив за катастрофални пад популације пчела.

Доказано је да су због тровања хербицидима и пестицидима готово преко ноћи у смрт отишле велике колоније пчела.

Без обзира на то што је у готово свим кризним подручјима употреба хемикалија ограничена и прописана законским регулативама, било је оних који се нису либили да због личних и финансијских интереса униште на десетине хиљада драгоцених медоносних пчела.

Урбано пчеларство

У борби да се пчеле сачувају и да се повећа њихов број – у свету, а полако и код нас, почиње да се развија такозвано урбано пчеларство.

Суштински, овај начин пчеларства подразумева да се на равним површинама кућа и зграда, на крововима, у парковима и двориштима у граду држе и одржавају кошнице са пчелама.

То би био и прави одговор еколошки свесних грађана и друштвено одговорних компанија и институција на изузетно тешку ситуацију и угроженост не само пчела већ и осталих врста које учествују у ланцу од опрашивања до настанка меда.

Али ту није крај приче о неопходности заштите пчела: научници су након бројних испитивања открили да две трећине наше исхране зависи од пчела. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије