Благо у плаветнилу Медитерана

Дуж обала Mедитерана, на морском дну, простиру се ливаде посидоние. Неко би рекао да је то само морска трава, наука каже да је реч о нашeм великoм савезнику у борби за опстанак на планети.

У морском парку природе „Gulf of Lion“, у току су посебне обуке за рониоце и наутичаре.

Службеници парка приметили су да посетиоци једноставно не знају какво се благо крије на морском дну и због тога је иницирана специјална обука.

Много је људи који никада нису чули за посидониу. Посидониа је оправдано добила надимак „плућа Mедитерана“.

Истраживачи морских дубина често за ову биљку кажу да је покретач живота и сведок прошлости.

Почевши од обале мора, па све до 40 метара дубине, простиру се тепих ливаде посидоние.

Ова биљка је изузетно важна за опстанак свих врста на планети зато што производи кисеоник, а поред тога, битна је за биодиверзитет јер предстаља дом бројним животињама.

Највећа претња за опстанак посидоније је човек. Бацање сидра и мреже тамо где ова биљка расте, као и загађење обале и мора, сигуран су пут до њеног истребљења.

Ова морска трава је веома осетљива, расте споро и не трпи физичка оштећења.

Интересантно је да биљка која се извади из мора, а има метар дужине, може да буде стара и до хиљаду година што у преводу значи да на том месту треба да прође много деценија да би израсла посидониа исте дужине.

Добрим мониторингом и благовременим деловањем, запослени, у овом парку природе дуж француске обале, надају се да ће њихове акције уродити плодом и да ће се навике посетилаца парка променити.

У исто време шаљу своју поруку целом свету да су шуме плућа света, а посидониа и друге врсте биљака представљају плућа мора. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије