Пронађена кост дивовског диносауруса тешка пола тоне

Научници су, на југозападу Француске, открили кост бутине дивовског диносауруса који је живео пре 140 милиона година. Стручњаци се надају да ће успети да реконструишу комплетан скелет животиње чије остатке су нашли.

Кост дуга око два метра пронађена је на локалитету Онжак Шарон, где је већ откривено 7.500 костију 45 врста диносауруса. 

Тешка је око пола тоне, а припада сауроподу, који је насељавао мочварне пределе.

„Ова кост је огромна, и изузетно је очувана, инспирише на даљи рад", рекао је за The Local, кустос музеја „Ангулем“ Жан Франсоа Турнепис.

Осим бутне кости, волонтери који раде за Национални природњачки музеј у Паризу пронашли су и велику карличну кост у истом слоју земље, пише портал dailymail.co.uk.

"Ово је веома ретко откриће јер се велике кости временом фрагментирају и налазимо их у деловима. На овом примерку можемо да видимо чак и места где су били мишићи и ожиљци“, изјавио је палеонтолог Ронан Алин.

Палеонтолози раде на реконструкцији комплетног скелета диносауруса од остатака неколико примерака које су ископали на локалитету Онжак Шарон.

До сада је моделирано око 50 одсто конструкције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије