Линијa из осамдесетих

Наговештај лета довољан је да се отвори нова сезона мршављења. А ко не би волео да изгледа лепо током лета? Нико више на посао и не доноси гибаницу од јуче, ни колаче са рођендана. Прешли смо на воду и неке штапиће и плочице непознатог укуса. Уклапамо се у слику коју стручњаци социјалне медицине представљају бројкама. У свим старосним групама, више од 50 одсто испитаника волело би да је мршавије. Парадокс је што статистике показују да су људи из године у годину све гојазнији. Греши се свакако.

Светска здравствена организација је проценила да је данас више него удвостручен број гојазних људи у свету у односу на 1980. годину. Како су тада гласиле научне препоруке за правилну исхрану а како за мршављење?  

Српско лекарско друштво је 1980. године у „Дијагностичко-терапијском лекарском приручнику“, званично објавило правила исхране за мршављење.

Тада није било подељених ставова, дијета без меса или дијета на месу, оброк на сат, чудног зрневља са Далеког истока. Лекари су тада, позивајући се на основе физиологије, сачинили план сигурног и безбедног мршављења.

Основни принцип тада прописаног плана мршављења је квантитативно и квалитативно ограничење уноса хране. Циљ је постепено мршављење. Петсто грама недељно делује мало, али дугорочно – за десет недеља то је пет килограма мање.

Постепеним смањењем телесне тежине води се рачуна о физиолошким потребама и даје се могућност организму да се адаптира.

Правила игре 

Прво правило – смањити оброке. И тада и сада, просечна количина калорија која је потребна организму, рачуна се на следећи начин: до 35 калорија на килограм телесне тежине. У предложеној дијети за мршављење, предлаже се смањење оброка за трећину досадашњег калоријског уноса.

То не значи да је дозвољено појести две трећине торте. Квалитативна измена забрањује концентроване угљене хидрате. Нису дозвољени колачи, бомбоне, млечна чоколада, шећер.

Свињско месо, прерађевине и изнутрице такође се не налазе на списку препоручених оброка за мршављење. Нема пржења, нема поховања. Дозвољене су воде, минералне воде, мало воћних природних сокова и млеко до четири децилитра.

Кајгана се до зиме заборавља. Два кувана јаја недељно – сасвим доста. Пиво и алкохол нису дозвољени. Ограничава се употреба кухињске соли, бибера, паприке. Други зачини су дозвољени.

Посни млади сир је препоручен и може чак да замени вариво или месо. Хлеб се ограничава на мању кришку уз главне оброке.

Дата је слика ручка – 250 г куваног поврћа и 150 г меса и мало свеже салате. Време за вечеру је „пре Дневника“. После тога дозвољена је само чаша млека или јогурта. И све је по старом правилу: три главна мања оброка, две мале ужине, а између – само вода.

Квалитативна измена се суштински огледа у повећаном уносу беланчевина на рачун смањених масти и угљених хидрата.

Основи физиологије као базичне науке нису се променили, тако да савременици данас кажу да је план исхране за редукцију телесне тежине сачињен пре 40 година и даље вредан пажње. Наравно, корекције су увек могуће...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара