Српско чвориште за космичка истраживања

Србија добија свој центар за космичка истраживања, по угледу на многе спејс хабове који већ постоје у свету.

Отварање првог српског спејс хаба, у организацији фондације "Serbian Case for Space", најављено је за петак у просторијама Иновационе лабораторије Еурека. Датум је симболичан – на тај дан пре 58 година Јуриј Гагарин је отпутовао у свемир у летелици „васток I“.

Част да одрже предавања имају два Милана, доктора наука. Др Милан Ћирковић ће говорити о етичким и економским аспектима колонизације свемира, док тема др Милана Стојановића гласи: „До Марса за шест месеци? Астродинамика и доступност тела у Сунчевом систему“.

„Наслов је тако постављен да подстакне људе на размишљање о тренутно актуелним темама као што су међупланетарна путовања и свакако да стави акценат на то да уопште није једноставно отићи до Марса, поготово ако, рецимо, путовање траје шест месеци, што је можда и доста оптимистичан став“, рекао је Милан Стојановић за РТС.

Стојановић је до сада имао прилику да присуствује отварању више спејс хабова у Европи.

„Као што му и само име говори, то је средиште, чвор, центар једне заједнице која се бави космичким истраживањима. У случају Србије то још није велика заједница али се, сасвим извесно, доста брзо шири. Самим тим постојање једног оваквог центра је од великог значаја свима који се упуштају у иновативне и истраживачке делатности у космичким и сателитским технологијама“, навео је Стојановић.

Шанса за развој нових технологија

Др Милан Стојановић сматра да би отварање спејс хаба могло да подстакне развијање нових технологија, али и да смањи тзв. одлив мозгова.

Указује да свака земља може да допринесе и да развија своје пројекте и идеје, али да је међународне сарадња такође врло битан фактор.

„Европска комисија сада управо завршава оквирни програм Хоризонт 2020 који је за седам година имао буџет од 78 милијарди евра. Наравно, то покрива све области истраживања и иновација, а један део тога био је посвећен и космичким истраживањима. Наша земља учествује у овом програму и Министарство просвете, науке и технолошког развоја максимално подржава учешће наших компанија и института у овим пројектима“, рекао је др Стојановић.

Сада се, напомиње, и "Serbian Case for Space" укључује као подршка свим актерима из Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара