Објављена прва фотографија црне рупе

Револуција у нашем разумевању најзагонетнијих објеката универзума, објављена прва фотографија црне рупе.

 Мрежа од осам радио-телескопа широм света успела је да забележи историјску фотографију.

Слика приказује ореол прашине и гаса, који окружује огромну црну рупу, у срцу галаксије "Messier 87" која је 55 милиона светлосних година удаљена од Земље.

Сама црна рупа – из које не могу побећи ни светлост ни материја – невидљива је. Али најновији снимак први пут отвара потпуно ново поље иза кога се сви познати закони физике доводе у питање.

„Црне рупе су најтајанственији објекти у универзуму. Видели смо оно што смо сматрали невидљивим. Сликали смо црну рупу“, рекао је Шепард Доелман, директор пројекта "Event Horizon Telescope", професор Универзитета Харвард, на заједничкој конференцији за новинаре. 

Слика даје први директан поглед на акрецијски диск црне рупе, нејасан прстенасти омотач од гаса и прашине који стално „храни“ чудовиште у њему.

Истраживачи окупљени око овог пројекта прве податке су успели да прикупе пре две године уз помоћ телескопа који се налазе у Аризони, на Хавајима, у Мексику, Чилеу и на Антарктику, и телескопа у Француској и на Гренланду, који су се накнадно укључили у ово истраживање.

Материја око црне рупе кружи скоро брзином светлости пре но што је она прогута. Чињеница да црне рупе не дозвољавају да им „побегне“ чак ни светлост, додатно је отежавала ово истраживање. Зато су се астрономи усредсредили на прстен светлосног зрачења и материје која кружи на рубу хоризонта око подручја таме које представља црну рупу, познато као сена црне рупе или силуета.

С обзиром на то да су црне рупе мрачне и удаљене, за њихово посматрање би нам требали телескопи тако високе резолуције којима би се могао видети ђеврек на Месецу. Ово се доскора сматрало непремостивом препреком.

Међутим, истраживачи окупљени у ову глобалну мрежу телескопа успели су да превладају овај недостатак комбиновањем података са осам најмоћнијих радио-телескопа на свету, укључујући ALMA интерферометар, систем радио-телескопа који се налази у пустињи Атакама у Чилеу и телескоп на Северном полу, стварајући на тај начин телескоп величине Земље.

Циљ су им биле две супермасивне црне рупе. Прва, названа „Сагитаријус А“ која се налази у средишту наше галаксије и има масу четири милиона пута већу од Сунца, а налази се 26.000 светлосних година од Земље. И друга, названа М-87, коју су успели да сниме, а налази се у средишту суседне галаксије „Вирго А“.  

Заменик директора источноазијске опсерваторије на Хавајима, Џесика Димпси, навела је да ју је слика на први поглед подсетила на моћно ватрено око Саурона из Господара прстенова.

У подухвату који је трајао две године учествовало је преко 200 научника. Пројекат је коштао између 50 и 60 милиона долара, и према речима неких научника, можда је вредан и Нобелове награде. 

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара