Природне лепоте Дивчибара

На око стотинак километара од Београда, а тридесет шест од Ваљева, смештена је висораван Дивчибаре, у Колубарском округу, а на планини Маљен, која је саставни део венца Ваљевских планина. Дивчибаре су познато туристичко, планинско и викенд насеље у Србији.

Занимљива је легенда о томе како је место добило име: чувајући стадо оваца, пастирица Дивчи је несрећним случајем упала у велику бару и изгубила живот. Сам назив помиње се још давне 1476. године у турском попису Смедеревског санџака. Познато је да је кнез Милош Обреновић после Другог српског устанка често посећивао тај крај, с обзиром на то да је, опет по народном предању, купио Дивчибаре од Турака да би тамо гајио стоку. Многи верују у истинитост ове приче јер се у неким историјским документима помиње да је кнез Милош рођен у том крају, а да је на Дивчибарама узгајао стоку и да је често одлазио да контролише рад чобана (који су ту стоку чували).

Један од природних драгуља Дивчибара је Чалачка греда са истоименим потоком, иначе заштићени природни резерват. На овом простору се сваке године у августу одржава „Music Mountain Fest" (ММФ), који обједињује више занимљивих садржаја, међу којима је најпопуларнији Авантура парк. Та манифестација је само једна у низу активности „Удружења грађана Дивчибара", чији је основни циљ заштита природе и живот у складу са њом.

Чалачки поток води на почетак ски-стазе отворене пре неколико година. Након седам минута вожње жичаром, стиже се на највиши врх Дивчибара ‒ Црни врх, који се налази на 1.096 метара надморске висине, и са кога се пружа поглед на целу западну Србију, као и на највиши врх планине Маљен ‒ Краљев сто (1.104 м). Иначе, ова висораван је позната по видиковцима који се налазе на такозваној Кружној стази врхова Дивчибара, а то су Паљба, Велика плећ, Голубац, Љути крш, и поменути Црни врх.

Спој морске, карпатске и панонске климе чини ову ваздушну бању ризницом доброг здравља. Дивчибаре су прави изазов за све љубитеље природе, пешачења, планинарења, свих видова спорта и рекреације. Због специфичне руже ветрова, посебно су занимљиве за параглајдинг.

Пут Е7, који је умрежен у пројекат „Европски пешачки путеви", посебно је значајан за Србију, нарочито када је реч о туризму и екологији. Тај пут прелази преко ваљевских планина Медведник, Јабланик, Маљен, Повлен и Маглеш. Један од предуслова за изградњу ове стазе по европским стандардима, био је и тај да она пролази кроз чисту, незагађену природу, као и да се у близини налазе културно-историјски споменици и адекватни туристички објекти за одмор првенствено пешака и планинара.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво