Један од пет свих смртних случајева на свету повезан је са лошом исхраном

Последице неуравнотежене исхране могу бити много теже него што се мислило. Студије показују да људи иначе једу превише нездраве хране, а да су вредне намирнице слабо заступљене.

Обимно истраживање објављено у медицинском часопису Лансет показује да нездрава исхрана доприноси једном од пет смртних случајева широм света. То је око 11 милиона смртних случајева сваке године. 

Стручњаци наводе да се то може спречити ако се смањи конзумирање црвеног меса и месних прерађевина и слатких пића, уз давање предности житарицама, воћу и орашастим плодовима.

Седмогодишња студија која се бавила болестима на светском нивоу, разматрала је факторе исхране у периоду од 1990. до 2017. године у 195 земаља.

Обухватила је десет милиона смртних случајева повезаних са кардиоваскуларним болестима, 913.000 смртних случајева услед канцера и 339.000 смртних случајева као последицу дијабетеса типа 2. Лоша исхрана у великом проценту утицала је на добијање великог броја болести.

„Ова студија потврђује оно што многи сматрају већ дуже време, а то је да је лоша исхрана одговорна за више смртних случајева него било који други фактор ризика на свету“, изјавио је аутор студије Кристофер Мари са Универзитета у Вашингтону.

У извештају објављеном после завршетка истраживања такође је истакнута алармантна разлика између држава, када је реч о смртним случајевима повезаним са исхраном.

Људи у Узбекистану, на пример, имали су десет пута већу стопу смртности од оних у Израелу, земљи у којој је исхрана најмање утицала на добијање болести, а потом и смрт. Израел следе Француска, Шпанија и Јапан, док су САД заузеле 43. место.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво