Мириси који лече

Ко се не сећа мириса мадленица који се простире страницама Прустове „Потраге за изгубљеним временом”? Мириси буде то давно окончано време у нама, призивају успомене, догађаје и људе. Али они не делују само на духовни, ментални или физички ниво организма већ остварују једну много значајнију улогу ‒ враћају нас нашој природној суштини, здрављу и енергетски исцељујућим фреквенцијама.

„Ароматерапија представља контролисану употребу етарских уља терапеутског квалитета", истиче за Портал РТС-а др сц. мед. Гордана Марковић Петровић, специјалиста социјалне медицине и лекар Махариши ајурведе и ароматерапије.„Органска и 100% чиста етарска уља су веома моћне супстанце које имају способност да унапреде наше ментално, физичко и емоционално стање. Могу веома брзо да нам поправе расположење, да нас развеселе, мотивишу и инспиришу, али и да нас хармонизују, смире и релаксирају, да доведу у баланс наше емоције, да отклоне исцрпљеност, замор, напетост, анксиозност... и све то много брже, лепше и пријатније од бројних вештачких супстанци, за којима се данас често посеже."

Душа биљке

Етарска уља су „душа" или „животна снага" биљке. Налазе се у ситним врећицама-глобулама унутар цвећа и лишћа биљке, у воћу, гранчицама, иглицама, семенкама, корену или кори биљке. Најчешће се добијају методама парне дестилације, пресовањем или помоћу растварача.

„Она у себи садрже чисту интелигенцију биљака из којих потичу и захваљујући томе, када дођу у контакт са нашом физиологијом, балансирају је на најдубљем нивоу. Ова њихова особина омогућава нам да очувамо и унапредимо своје здравље, али и да исцелимо тегобе које нас муче", каже докторка, истичући резултате медицинских истраживања која су показала да инхалација етарских уља балансира леву и десну хемисферу мозга, доводећи при том до њиховог складнијег функционисања.

„Сваким удахом ми примамо најфиније информације из околине. Молекули мириса проузрокују хемијску реакцију на олфакторним рецепторима који се налазе у носној шупљини, одакле електрични надражај иде директно у лимбички систем ‒ седиште емоција, креативности, мотивације и регулације аутономног нервног система", појашњава наша саговорница.
Овим путем, мирисање одређеног чистог и органског етарског уља у року од свега неколико секунди може деловати на нашу физиологију у смеру исправљања неравнотежа и унапређења здравља.

Због тога је, између осталог, ароматерапија регистрована као метода традиционалне медицине при Секцији за традиционалну медицину Српског лекарског друштва.Употреба етарских уља

„На који год начин да примењујемо етарска уља, она ће нас хармонизовати и дати посебан, лични печат нашој личности", каже др Гордана Марковић Петровић. Додаје да је довољно да неколико капи омиљеног етарског уља разблажимо у неком базном уљу, нанесемо на кожу и замирисаћемо лепше него да смо ставили најмодернији парфем, а пажљиво комбиновање различитих арома омогућиће да оставимо аутентичан и непоновљив утисак на околину.

У наредном тексту сазнаћемо од наше саговорнице на које све здравствене проблеме утичу етарска уља и на које начине можемо да их користимо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво