У Србији ступила на снагу забрана узгоја животиња ради производње крзна

Удружење за заштиту и права животиња „Слобода за животиње" саопштило је да је „након десет година чекања, коначно и у Србији ступила на снагу забрана узгоја животиња ради производње крзна". Све преостале фарме „крзнашица“ у Србији постају илегалне, а казне за непоштовање забране износе од сто хиљада до милион динара.

У саопштењу Удружења „Слобода за животиње" наводи се да је забрана узгоја животиња ради производње крзна иницирана још 2009. године Законом о добробити животиња, чиме су забрањени „држање, репродукција, увоз, извоз и лишавање живота животиње искључиво ради производње крзна и коже".

Удружење је петог маја интензивирало кампању За Србију без крзна са циљем да се грађани едукују и информишу, као и да се надлежнима скрене пажња на важност постојања и примене такве забране. Сматрају да је примена забране „велики корак унапред у сфери права животиња, чије је унапређење тенденција 21. века".

Од 1. јануара 2019. све преостале фарме „крзнашица" у Србији постају илегалне, а казне за непоштовање забране износе од 100.000 до 1.000.000 динара.

Чинчиле су једина врста која се у Србији узгајала ради добијања крзна, а годишње је убијано више од 12.000 ових животиња. Већина узгајивача је током прелазног периода затворила своје фарме и преоријентисала се на друге привредне гране, у потпуности поштујући Закон.

Међутим, неколицина преосталих узгајивача покушавала је да сруши законску забрану, с циљем да се отворе фарме куна које би у Србију долазиле из земаља које су забраниле узгој крзнашица. Забрана узгоја животиња ради производње крзна примењује се у Великој Британији, Аустрији, Македонији, Словенији, Белгији, Немачкој, Шведској, Хрватској и Луксембургу. Прописане забране с прелазним периодима који су у току постоје у Холандији, Чешкој, Норвешкој, Данској. У Шпанији је забрањено отварање фарми крзнашица из еколошких разлога. Швајцарска нема формалну забрану, али веома строги прописи држања животиња за потребе добијања крзна не дозвољавају узгој.

У саопштењу је наведено да је Закон о добробити животиња Републике Србије изузетно напредан и писан по узору на законе развијенијих земаља, а његова потпуна примена представља огроман корак у ослобођењу животиња.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије