Деда Мраз на коњу

Удружење за активности и терапије уз помоћ коња већ пет година заредом организује Гуливерову новогодишњу бајку, поделу пакетића на коњима. Необични актери ове бајке су коњи: један за Деда Мраза, један за принцезу и један терапијски ‒ деци добро позната кобила Лена.

Лена је дочекивала децу, посебно припремљена за ову свечану прилику. Глумица Ивана Николић, у улози Принцезе дојахала је коњу Касперу у халу Коњичког спортског центра, тражећи Деда Мраза кога је изгубила на путу до деце која су их чекала.

Било је очигледно да је једна од основних користи хипотерапије мотивација која је присутна захваљујући коњу, јер многа деца након што су добила пакетић од Деда Мраза, нису желела са сиђу са коња, каже Наташа Биорац, високи струковни физиотерапеут, хипотерапеут у Удружењу за активности и терапије уз помоћ коња „Гуливер".

Она истиче да захваљујући тој мотивацији с неком децом могу да спроводе активности чија је реализација без коња незамислива. На редовним терапијама уз помоћ коња многа деца су опуштенија и пажња им је боља, некима се смањује мишићни спазам, побољшава држање тела, а некима терапија помаже да проходају, истиче наша саговорница.

Како коњ делује овако благотворно на човека? Коњ је животиња просечно тешка око пола тоне. Ако помислимо да можемо да укротимо толику животињу, моћи ћемо много тога, јер наше самопоуздање расте. Док јашемо коња покрети су слични онима које правимо док ходамо, приближно их је исти број када је коњ одговарајуће грађе и висине. Наше тело се тада покреће у три равни: напред-назад, горе-доле и лево-десно. Коњ је за око један степен топлији од човека, што делује на попуштање мишићне напетости. Има ритмичне кретње, смењују се фазе када тло додирује са три ноге и са две ноге, након осам фаза циклус се понавља. Та ритмичност такође опушта. Поред свега овога развија се емпатија према другом живом бићу, које не уме да говори али чија осећања и потребе имамо одговорност да препознамо. Ствара се нераскидива веза између човека и животиње. Коњ постаје терапеут, сарадник и јединствени пријатељ, објашњава наша саговорница.

Хипотерапија има научну основу, то је физикална и логопедска стратегија лечења а сада је са новогодишњом бајком била и извор чисте дечје радости и нова нада за родитеље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије