Деда Мраз за сиромашне у Венецуели и Мађарској

Деда Мраз доноси празничну радост људима у сиромашним четвртима Каракаса у оквиру иницијативе „Деда Мраз на улицама“, настале још 2006. године. У Европи такође постоји добротворни програм с дугом традицијом ‒ „Деда Мразова фабрика“ организује се четрнаести пут у Будимпешти.

Економска криза, сиромаштво и слаба медицинска нега разлози су због којих је од 2015. године више од 1,6 милиона становника Венецуеле напустило своју земљу богату нафтом. То је једна од највећих масовних миграција у латиноамеричкој историји.

Уз необуздану хиперинфлацију, за коју је ММФ предвидео да ће достићи милионску цифру, месечна плата би могла да покрије цену свега једног килограма брашна или пиринча. Новац је постао толико безвредан да се новчанице користе за израду сувенира и украса.

Међутим, Деда Мраз доноси празничну радост људима у сиромашним четвртима Каракаса. Он доноси одећу и храну онима којима су најпотребније и то је део иницијативе зване Деда Мраз на улицама, настале још 2006. године, по замисли групе пријатеља.

Долазак веселог старог Деда Мраза у тако тешким временима увек доноси трачак радости. Док су честитали празник једни другима, деца су пожелела да нико не доживи такву судбину, а једна мајка је додала: „Овакав догађај одвраћа пажњу са тешкоћа, не само деци него и нама одраслима. На моменат се заборавља сав стрес, онај на послу и на улицама".

Један волонтер је објаснио: „Основна идеја је понудити деци један дан различит од свих других. Наша пажња је усмерена ка деци која живе на улици, ка сирочићима. Њима нарочито желимо да подаримо светлост и макар моменат радости".

Изабела Бермудез, директорка манифестације, испричала је: „Радили смо напорно тринаест година да бисмо донели децембарску радост. Ово је покрет који је почео у Каракасу, али ми смо присутни и у двадесет других градова у свету".

Изабела је додала и то да кад се људи питају где су радионице Деда Мраза, одговор више није ‒ на Северном полу ‒ већ у граду Каракасу, где људи увелико пакују поклоне и спремају божићну радост онима којима је најпотребнија.

Фабрика Деда Мраза у Мађарској

Један од највећих и најпопуларнијих добротворних програма у Европи, такозвана Деда Мразова фабрика, отворен је у Будимпешти ове године, по четрнаести пут.

Бројни хумани људи су стигли на вече отварања заједно са Деда Мразом из Лапоније.
Даровани пакети садрже храну, одећу, детерџенте, чизме, играчке и још много тога.
Поклоњена роба је прошле године достигла тежину од сто четрдесет хиљада тона. Ове године се очекује још више поклона.

Међу дариваоцима су и многа деца с родитељима. Једна мајка каже: „Врло је важно да пренесемо на своју децу бригу за оне који имају мање среће од њих и до којих Деда Мраз често не стиже".

Оваква иницијатива даје празницима посебно значење. Важно је дати поклоне оној деци која их иначе можда не би добила.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије