Књижевно вече: Моћ говора

Ближе се новогодишњи празници, све је у руху славља, па и свечани догађаји у школама.

Обично су књижевне вечери посвећене представљању књиге или познатом аутору неког дела. Ово вече је било вече посвећено љубавној поезији и стиховима кроз које су нас водили Марко, Теодора, Душан, Миона... 

Гимназијалци Средње школе и гимназије Архимед рецитовали су љубавну поезију на књижевној вечери јасне теме и поруке. Током наставе књижевности у мноштву градива, професорка Зорица Вешовић и њени ученици заједно су донели одлуку да се њихово прво књижевно вече зове „Моћ говора", као и песма Бране Петровића.

Кроз сигуран рецитал ових петнаестогодишњака провејавала је трема, која је уобичајена ствар код већине нас.

„Ученици су имали трему, имала сам је и ја, и то је и сасвим природно. Понекад нас трема спречава да осетимо емоцију текста који говоримо. Мислим да је вечерашњи догађај за ученике у извесном смислу био и оптерећујући. Као искусни професор, који ради 25 година у просвети, нисам их јурила по учионицама да долазе на пробе", рекла је Зорица Вешовић.

Затим је додала: „Сећате се сигурно песме У заседи иза петнаесте. Ученици који су рецитовали вечерас су тог узраста. И тих њихових петнаест, шеснаест година су најрањивије, најосетљивије, али ми знамо да су то најлепше године. Они тога нису свесни, као што нисмо били свесни ни ми, јер њих муче неке друге муке и ја то врло поштујем. Они несрећно заљубљени имају попуст код мене; могу да ћуте, и да их ја ништа не питам."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије