Важни научни резултати мисије „Кеплер”

Мисија „Кеплер” је доказала да у нашој галаксији има више планета него звезда – то сазнање је довело до револуције у разумевању нашег места у космосу.

Мисија је показала да је у нашој галаксији много светова који су слични Земљи по величини и удаљености од матичне звезде. Најновије анализе Кеплерових открића кажу да 20‒50% звезда на небу има мале, могуће стеновите планете које се налазе у настањивој зони тј. на удаљености од својих звезда на којима вода може да се одржи у течном стању. Потребно је да још много тога научимо да бисмо разумели да ли нека од њих заиста може да подржи живот.

Планете су различите

Свемирски телескоп Кеплер је открио велико богатство типова планета, и тако нам отворио нове видике. Открио је да кад је у питању најчешћа величина планете у свемиру, таквих нема у нашем Сунчевом систему. То је свет величине између Земље и Нептуна ‒ морамо више да научимо о таквим планетама.

Соларни системи су такође различити!

Док наш унутрашњи Сунчев систем има четири планете, Кеплер је пронашао системе са знатно више планета ‒ осам и више њих ‒ које круже близу матичне звезде. Постојање ових компактних система наводи на питање како су настали: да ли су те планете „рођене" близу својих матичних звезда, или се стварају даље па „допутују" до њих? 

Нови увиди о звездама

Поред тога што нас је увела у златно доба вансоларних планета, мисија Кеплер је поново побудила интерес за проучавање звезда. За девет година, колико је била у функцији, та мисија је извршила посматрање више од пола милиона звезда.

Посматрања толико великог броја звезда била су од највећег могућег значаја за разумевање основних својстава планета које круже око њих и унапредила су наше разумевање историје и структуре наше галаксије и свемира.

Посебно, тај телескоп је снимио почетне фазе звезда које експлодирају ‒ зову се супернове ‒ са прецизношћу која није забележена до сада, дајући нам нове увиде у то како те звездане експлозије почињу.

Приредио Бојан Главонић 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије