Писци и сликари у шаљивој периодици

Угледни српски писци, који имају највише место у историји српске књижевности (у периоду од 1830. до 1918) били су сарадници у листовима за шалу, хумор и сатиру. Нису могли да одоле изазову, рекло би се, да и на овај начин искажу раскошни таленат. То је била авантура, као и увек, јер су сатиричари и хумористи, као по правилу, долазили у сукобе са душебрижницима и чуварима здравог духа.

Славу као сатиричари стекли су Јован Стерија Поповић, Јован Јовановић Змај, Радоје Домановић, Бранислав Нушић. То би требало сви да знају. У широј јавности мање се зна да је сарадник сатиричних листова био изразити лирик Лаза Костић. Од песника ту су још један Алекса Шантић, Војислав Илић, Милорад Мишковић... чије су лирске песме и данас веома популарне и певају се у разним приликама. Сарадници сатиричних листова били су великани српске књижевности 19. века Милован Глишић и Симо Матавуљ.

Скоро да се не зна да је Јован Скерлић, свима познат као професор универзитета, историчар књижевности, књижевни критичар и политичар, такође био веома активан у сатиричној штампи. Убојите афоризме и сатире објављивао је у „Шаљивчини", „Геџи" и другим опозиционим листовима и гласилима. Сматра се да је Скерлић пре Домановића писао најдрскије сатире против краљева Милана и Александра Обреновића. Угледни истраживач наше књижевне периодике Жарко Рошуљ сматра да наша теорија књижевности дугује озбиљну студију о Јовану Скерлићу као сатиричару. Сам Скерлић је сматрао да је наш највећи сатиричар Љубомир Ненадовић.

Лаза Костић је у либералском „Брки" сарађивао само 1882. године и ту је објавио чувену песму „Рабагас". Један је од ретких српских писаца који је још у 19. веку био упознат са теоријом карикатуре.

Ни сликари, попут угледних књижевника, нису могли да одоле изазову сатиричних гласила тога времена (мисли се на период од 1830. до 1918). У истим листовима карикатуре су објављивали Димитрије Аврамовић, Урош Предић, Новак Радонић, Паја Јовановић, Брана Цветковић, Стеван Милосављевић.

Постоје подаци да је и сам Никола Пашић био сарадник и чак власник сатиричних листова, о чему ће такође бити речи.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара