Средњошколци и стрип

Да ли и колико средњошколци читају стрипове? Које су нове врсте стрипа постале популарне међу њима? Који су им омиљени јунаци и како би изгледао суперјунак из њиховог стрипа? На ова и друга питања одговарали су ученици београдских средњих школа у серији „Читање дозвољено!“

У емисији „Читање дозвољено!" један број ученика изјавио је да уопште не чита стрипове. Више њих чита или је читало стрипове, међу којима су „Корто Малтезе", „Алан Форд", стрипови о Блеку Стени и Капетану Марку, „Принц Валијант", „Астерикс и Обеликс", Хогар, Марвелови и Дизнијеви стрипови. На питање ко су им омиљени јунаци, највећи број одговора односио се на Спајдермена, затим Бетмена, а ту се нашао и Наруто, хиперактивни адолесцент нинџа.

Да могу да бирају, девојчице би највише волеле да личе на Жену-мачку, Вулверина, Дедпула. Дечаци су помињали Бетмена, Спајдермена, затим Распућина („Корто Малтезе"), а међу идеалним јунацима нашао се и Гарфилд јер воли „да се излежава и једе". Поједини су поменули данашњу популарност јапанских манга стрипова и источњачких стрип јунака који се по много чему разликују од западних, називајући ову наклоност „помамом". Већина њих сматра да су овим јунацима заједнички ‒ изглед, специфичан облик лица и наглашене очи, покрети, затим догађаји кроз које пролазе, као и да њихова популарност није случајна с обзиром на то да су данашњи средњошколци одрасли на аниме цртаним филмовима, уско повезаним са манга стриповима.

На питање шта стрип јунак мора да има да би био привлачан, ученици су одговорили да су то „карактеристичан изглед и карактеристичне особине", занимљив костим, привлачан изглед, да има иза себе „оригиналну причу", „интересантну прошлост", специфичан карактер и темперамент, затим да га одликују хумор, сарказам, интелигенција, сналажљивост. Када је реч о најкарактеристичнијим супермоћима стрип јунака, ученици сматрају да оне имају пресудну улогу у његовом лику и популарности, а поменули су надљудску брзину, снагу, ласерски поглед, читање мисли, могућност телепортовања и летења. Сви учесници навели су да је важно да се јунак ипак не разликује много од обичног човека, да треба да „има исте мане и врлине" као он, како би читалац могао да се поистовети са њим.

Занимљиво је то да су у неком периоду детињства или младости сви учесници покушали да сами смисле и нацртају стрип. На питање како би изгледао њихов стрип јунак или јунакиња, већина је одговорила да би то био „обичан човек са скривеним надљудским моћима", способан за разне акробатске вратоломије, интелигентан, способан, хуман. Јунакиње би биле шпијунке, надарене разним супермоћима. Поједини су навели да је важно да суперјунак или јунакиња буду блиски обичном човеку, како би му дали наду да могу да се превазиђу разни проблеми у свакодневном животу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара