Прва 3DEXPERIENCE лабораторија у Србији

На Машинском факултету у Нишу свечано је отворена прва 3DEXPERIENCE лабораторија у Србији која ће студентима и наставницима омогућити да концепте индустријских производа опробају прво у виртуелној реалности. Кроз једну платформу мултидисциплинарни тим имаће прилику да сагледа комплетан животни циклус производа, од идеје и дизајна, преко симулације и тестирања, производње, лансирања на тржишту, све до рециклаже.

Према речима декана Машинског факултета Универзитета у Нишу Ненада Т. Павловића, 3DEXPERIENCE лабораторија је основана ради побољшања наставе на факултету и услова за рад у научноистраживачким пројектима.

Декан Павловић је рекао да је „циљ факултета да образује висококвалификован и стручни кадар у области машинског инжењерства и инжењерског маркетинга" и да формира стручњаке који ће уз добро теоријско знање стећи и довољно практичног знања, те ће моћи да га примењују и по завршетку школовања.

Студент мастер студија нишког Машинског факултета Иван Аранђеловић истиче да ће овим добити прилику да опробају другачији начин учења, као и да савладају софтверска решења која се користе у све више компанија.

„У овом програму можемо да пројектујемо неки део, смислимо како ће он да изгледа, а потом пређемо на следећу фазу развоја ‒ тестирање ‒ те да, на пример, проверимо да ли је тај производ отпоран на лом, да симулирамо његов рад и како се креће. Онда можемо да пређемо на саму производњу, да дизајнирамо целу линију у фабрици, и то и даље све под једном софтверском платформом, што је заиста невероватно. При том, овај програм нуди симулацију производних процеса", каже Анђелковић.

Велика предност ове платформе је што омогућава да на развоју једног производа истовремено ради тим који чине инжењери, дизајнери, пројектанти, менаџери, као и стручњаци за маркетинг и продају.

Колики је значај повезивања академске заједнице, привреде и софтверских компанија истакао је и већник Града Ниша Михајло Здравковић, који је напоменуо да све фирме које разматрају улагање увек желе да знају колико образован кадар има неки град.
„Верујем да ће постојање овакве лабораторије и те како омогућити да се створи што већи број кадрова који ће бити спремни да одмах раде у привреди, што ће привући инвеститоре", изјавио је већник Здравковић. Лабораторија је резултат сарадње компаније CADCAM Data из Београда и нишког Машинског факултета, а моћи ће да је користе студенти свих нивоа студија, истраживачи и професори.

Генерални директор компаније CADCAM Data Чедомир Дубока истакао је на свечаном отварању да је највећа вредност платформе то што ће студенти и наставници моћи експерименте из физичке лабораторије да преведу у виртуелну лабораторију и тако сведу грешке и трошкове на минимум.
„Иако се у овој лабораторији виде само рачунари, они су опремљени 3DEXPERIENCE платформом која ће омогућити студентима и наставницима да експерименте, симулације и тестирање раде у виртуелној реалности (уместо у реалној лабораторији)", објашњава Чедомир Дубока. Тиме ће моћи да предвиђају понашање производа и „елиминишу потребу за физичким прототипом". Када буду сигурни у цео процес и перформансе производа, моћи ће да се посветите стварном креирању.

Платформа 3DEXPERIENCE може се користити у бројним гранама индустрије - аутомобилској, ваздухопловној, енергетици, бродоградњи, електроници... Платформа је производ компаније Dassault Systemes, чија софтверска решења у свету користи више од 4,5 милиона студената, док академске институције имају више од тридесет пет хиљада лиценци за њих.

На отварању лабораторије демонстриране су и неке од могућности примене 3DEXPERIENCE платформе и приказана решења која интегрише. Тим из Италије је помоћу платформе за четири месеца креирао хуманоидног робота Попија, док је „Утва" за стварање нискокрилца Сова користила софтвере из ове платформе. Професори Машинског факултета су показали примену CAD и CAE софтверских решења у биомедицинском инжењерингу и симулацији механичког понашања аутомобилских пнеуматика.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара