„Хабл” открио космичку дисторзију

На први поглед, изгледа као да је приказана слика направљена кроз неисправна или лоше направљена сочива. Међутим, дисторзија на импресивном снимку који је забележила широкоугаона камера (Wide Field Camera 3) свемирског телескопа „Хабл” заправо је последица космичког феномена.

Светле галаксије у центру слике припадају галактичком јату SDSS J1336-0331. Огроман гравитациони утицај јата криви облике и материју у својој околини (простор време око себе), стварајући ефекат познат као гравитационо сочиво.

Захваљујући том ефекту, светло галаксија које се налазе у позадини, а у видном пољу посматрача, криви се у фантастичне лукове. Тај ефекат је веома користан за проучавање далеких галаксија које се налазе у позадини.

Штавише, јато SDSS J1336-0331 занимљиво је само по себи: део је студије о настанку звезда у најсјајнијим галаксијама у јатима (Brightest Cluster Galaxies ‒ BCGs ‒ најсјајније галаксије у оквиру јата домаћина). Обично смештене у центар свог јата, те најсјајније галаксије спадају међу најмасивније и најсветлије у свемиру.

То су обично огромне елиптичне галаксије и најчешће се у њиховом средишту налази активно галактичко језгро. Налази студије сугеришу да те најсјајније галаксије храни хладан гас галаксије.

Студија такође показује да настанак нових звезда код старијих најсјајнијих галаксија не доприноси значајније расту галаксије: уместо тога, број звезда расте колизијом две галаксије. Нагли судар у околини богатој гасом може узроковати настанак већег броја звезда.

Приредио Бојан Главонић

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара