Читај ми!

Пијаниста Богдан Дугалић представља Србију на Евровизијском такмичењу младих музичара

Србија и Радио-телевизија Србије се враћају на Eurovision Young Musicians Competition – Евровизијско такмичење младих музичара за најуспешније извођаче класичне музике старости од 12 до 21 године.

Пијаниста Богдан Дугалић представља Србију на Евровизијском такмичењу младих музичара Пијаниста Богдан Дугалић представља Србију на Евровизијском такмичењу младих музичара

Евровизијско такмичење младих музичара има дугу традицију – прво издање је одржано у Манчестеру 1982. године, а у Монпељеу у Француској 2022. године обележен је јубилеј четрдесет година постојања. Евровизијско такмичење младих музичара се одржава се бијенално, учествовали смо неколико пута, а први пут је било 1986. године када је СФРЈ у финалу представљао пијаниста Александар Маџар, у Копенхагену у Данској.

Ове године домаћин такмичења је Норвешка, организатор је Норвешка радио-телевизија NRK, а такмичење ће бити одржано у суботу 17. августа у концертној дворани Стормен, у граду Бодо који је ове године једна од три европске престонице културе.

Радио-телевизија Србије као чланица Европске радио дифузне уније EBU има право избора представника и организације учешћа на овом такмичењу које ће бити директно преношено, те је интерним избором одлучила да представник Србије који ће 17. августа наступити са Норвешким радио оркестром буде пијаниста Богдан Дугалић.

Правила о избору представника Србије за такмичење Eurovision Young Musicians Competition – Евровизијско такмичење младих музичара су на линку.

Богдан Дугалић има двадесет година и тренутно је на студијама клавира код професора Павела Гиљилова на Универзитету Моцартеум у Салцбургу, као и код професора Константина Богина на академији Перози у Бјели.

Освојио је преко тридесет награда на домаћим и међународним такмичењима, од којих су најзначајније прва награда на Међународном пијанистичком такмичењу „Умберто Кваљата” у Италији 2023. године; прва и награда публике на 11. међународном „Меморијалу Исидор Бајић”, Србија 2023. године и друга и специјална награда за извођење дела камерне музике на Међународном пијанистичком такмичењу „Мај Линд“ у Финској 2022. године.

Богдан је сарађивао са Симфонијским оркестром Марински театра, Симфонијским оркестром Хелсиншког радија, Симфонијским оркестром РТС-а, Београдским симфоничарима, Краљевским гудачима Светог Ђорђа као и са Камус квартетом, наступајући под диригентском палицом Валерија Гергијева, Ане-Марије Хелсинг, Бојана Суђића и многих других. Свирао је у најзначајнијим српским концертним салама и широм Европе укључујући Концертну дворану Марински, Хелсиншки музички центар, Београдску филхармонију, Задужбину Илије М. Коларца итд.

Године 2019. Богдан је добио пуну стипендију на Перoзи академији у Бjели, Италија. Добитник је и стипендије Фондације „Добар глас” 2022. године, као и стипендије за изузетно надарене ученике, коју подржава Влада Србије. Богдан је похађао многе мајсторске курсеве, радећи са именима као што су: Дмитриј Алексејев, Дина Јофе, Матс Видлунд и многи други.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво