Читај ми!

„Заплакала Шар планина“ – први солистички албум вокалне солисткиње Иване Тасић

Гошћа Јутарњег програма, вокална солисткиња Ивана Тасић снимила је свој први солистички албум „Заплакала Шар планина" у издању ПГП РТС. На албуму је овековечено 17 изворних народних песама, а међу њима и две ауторске композиције.

Албум Иване Тасић Заплакала Шар планина је снимљен уз пратњу Народног оркестра РТС-а, под управом Владе Пановића. Изворне песме су са простора Врања, Косова и Метохије као и Македоније.

„Ово је мој први, заправо, солистички албум. Ја сам објавила са групом 'Извор' још један албум, али давно. Албум је изашао почетком године и ево данас могу да најавим један леп догађај, а то је управо промоција албума“, напомиње гошћа Јутарњег програма.

Промоција албума ће бити одржана у Каменој сали Радио Београда, а о албуму ће говорити Зорица Јовић, заменица градоначелника општине Врање, мр Мирјана Дробац, етномузиколог и одговорна уредница Редакције за народну музику РТС, Влада Пановић, шеф Народног оркестра РТС и виртуоз на хармоници, професор Никола Рацков, магистар клавира и Владимир Грајић, композитор и директор ПГП РТС-а. Све нумере које су се нашле на албуму су најпре снимљене за Тонски архив Радио Београда и представљају трајне записе.

Насловна нумера, Заплакала Шар планина је ауторска композиција за коју је текст написала Ивана Тасић, а музику и аранжман Влада Пановић, који је аутор и друге ауторске композиције, Под гором се шетало девојче.

„Углавном се људи везују за тај јужни мелос и мени је драго што је тако јер ја сам из Врања и просто желим да негујем ту традицију врањске песме пре свега. Али морам да кажем и то да се на албуму налази највећи број песама са Косова и Метохије. И то је била моја велика жеља. Управо због читаве ситуације у вези са овим делом наше земље ја сам просто имала потребу да нове песме које су готово заборављене, а потичу са тих простора да их поново некако вратим у живот“, наглашава Ивана Тасић, на крају гостовања у Јутарњем програму.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара