Читај ми!

Бисери немачке хорске литературе и Хор РТС-а пред београдском публиком

У Коларчевој задужбини наступа Хор Радио-телевизије Србије са француским диригентом Марком Коровићем. Захтеван репертоар – бисери немачке хорске литературе изводе се пред београдском публиком.

Енергија Марка Коровића другачија је када наступа са нашим уметницима него у родној Француској или Шведској где предаје дириговање.

„Ја сам пола Црногорац, моје име долази одатле и осећам то у својој крви. Када сам у Француској, Шведској или било где у Европи, не осећам енергију која настаје када наступам у Србији или Црној Гори. Музика коју вечерас изводимо је дивна, представља душу Европе, Немачки романтизам. Даћемо ту музику публици, нећемо само певати, предаћемо се у потпуности”, рекао је Марк Коровић, диригент.

Дела Брамса, Менделсона, Брукнера, Регера – захтеван репертоар за наше извођаче који се у томе бриљантно сналазе.

„Ово је посебан наступ управо због тога што су се те неке енергије спојиле и што се нешто фантастично десило између хора и маестра Коровића који је толико непосредан, толико је дао ту једну фасцинантну једноставност одакле се узима енергија из хора”, каже Милош Радоњић, уредник Хорске редакције РТС-а.

„Оно што је карактеристично за наш ансамбл је то што се бавимо широким дијапазоном различитих музичких праваца од класичних акапела дела па све до филмске музике, и то је нешто што ћемо у финишу наше овогодишње сезоне представити“, рекао је Хаџи Јаков Милутиновић, корепетитор Хора РТС-а.

Хор РТС-а најављује обележавање јубиларне 85. сезоне која почиње у јануару. До тада их очекују наступи у оквиру Дана Патријарха Павла и са Београдском филхармонијом који посвећују Енију Мориконеу.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво