Једанаестогодишња композиторка припрема премијеру своје опере

Алма Дојчер је једанаестогодишња девојчица, композиторка, пијанисткиња и виолинисткиња која је написала прву сонату пре пет година, а светску премијеру своје прве опере очекује следећег месеца.

Агенција АП подсећа да је девојчица коју многи пореде са Моцартом написала своју прву симфонију са осам година. Алмин јединствен таленат вероватно може да постане препрека срећном детињству, али њен осмех после пробе то демантује.

„Мислим да је за мене интересантније да будем Алма, а не Моцарт“, рекла је она и додала да је бити посебан за њу „нормално, јер не зна за ништа друго“.

Када не живи музику, чудо од детета из Доркинга у Енглеској се дружи са својим вршњацима на игралиштима, вере се по дрвећу, плива и ужива у свему као и друга деца.

Алма је недавној проби Пепељуге давала инструкције и певала фразе јасним дечјим сопраном, смењујући клавир и виолину. Све се чинило лако, али девојчица у цветној хаљини је очигледно била главна и „водила представу“.

Светска премијера опере Пепељуга одржаће се 29. децембра у раскошној бечкој палати Баумгартен.

„Једва чекам да све дође на своје место. Сањам како ће све на крају изгледати на бини“, навела је млада композиторка.

Њен отац Гај се нашалио да је Алма почела да пева чак и пре него што је почела да говори. Он је такође говорио о изазовима које носи живот са тако изузетним дететом.

„Пробудите се ујутру и ваша ћерка вам дође и каже да има најневероватнију мелодију и моли вас да је чујете. То је невероватан осећај“, истакао је он.

Алма је 2012. године компоновала кратку оперу Sweeper of Dreams, са којом је учествовала на такмичењу Енглеске националне опере која је тражила младе таленте. Мало јој је недостајало да стигне до финала.

Моцарт је компоновао већ са пет година, свирајући оцу Леополду који је записивао композиције. Написао је више од 600 дела пре него што је преминуо 1791. године, када је имао 35 година.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије