Сутра у Дрвенграду почиње 4. „Бољшој“ фестивал

Победник најпрестижнијег светског музичког такмичења „П. И. Чајковски“, јерменски виолончелиста Нарек Хакназаријан, као и прослављени уметници, тенор Зоран Тодоровић, виолиниста Немања Радуловић и пијаниста Јури Розум биће гости четвртог музичког фестивала „Бољшој“ који почиње 15. јула у Дрвенграду.

Музичку смотру „Бољшој“ покренуо је прослављени редитељ Емир Кустурица са циљем да младим талентима из музичких школа и академија из Србије, Републике Српске, а од прошле године, и Русије, представи стручној и широј јавности.

Сваке године, фестивал развија и шири свој садржај – прошле године фестивал је у такмичарски програм уврстио ученике из Русије и основао свој симфонијски оркестар који чине млади музичари, ученици и студенти, а ове године уводи мајсторске курсеве где ће прослављени уметници, учесници ревијалног програма, преносити своје богато искуство младим талентима.

За Златну, Сребрну и Бронзану матриошку такмичиће се 65 ученика и студената из Србије, Републике Српске и Русије, а о најбољима одлучиће жири који чине пијаниста Јури Розум, декан Факултета музичке уметности у Београду Љиљана Несторовска и професор Зоран Комадинa.

Такмичарски програм одвијаће се сваког дана од 17 часова.

Док су јутарњи сати резервисани за пројекције култних руских филмских остварења, сваке вечери, под ведрим небом, своја виртуозна умећа представиће светске звезде класичне музичке сцене.

Свечано отварање фестивала биће у петак од 21 час након чега ће концерт одржати тенор Зоран Тодоровић и Симфонијски оркестар „Бољшој“ уз диригентску палицу Србољуба Динића.

Тенор Зоран Тодоровић први пут ће се представити публици на Мећавнику.

Као међународно признат лирски тенор наступао је у водећим позориштима као што су Баварска државна опера, Берлинска државна опера, Бечка државна опера, Опера Сан Франциско, Опера Лос Анђелеса, Немачка опера Берлин, Краљевска кућа опере у Ковент Гардену и многим другим.

Први пут у Србији ће гостовати један од најбољих младих светских виолончелиста Нарек Хакназаријан који ће наступити другог фестивалског дана.

Треће фестивалске вечери, након проглашења добитника награда, одржаће се два ревијална концерта.

Пијаниста Јури Розум одржаће реситал од 21 час, а затим ће „Бољшој“ у великом стилу затворити „рок стар“ на виолини Немања Радуловић са ансамблом "Double Sens".

Исте вечери, октет симфонијског оркестра „Бољшој“ музички ће осликати филм Аелита: Краљица Марса редитеља Јакова Протазанова.

Фестивал од почетка подржава руска компанија „Гаспром њефт“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се