Концерт Хора бечких дечака 21. маја у Београду

Београдска публика има прилику да оде на „Пут око света за 80 минута“! Необично музичко путовање обећавају чланови чувеног Хора бечких дечака. Хор ће наступити под управом диригента Луса Ђија Годоја 21. маја у Београду у Центру „Сава“.

На београдском концерту Хор бечких дечака представиће један од својих најпопуларнијих пројеката који носи назив Пут око света за 80 минута, најавио је организатор концерта Центар београдских фестивала.

Програм је веома разноврстан и обухвата песме у распону од народних, преко класичних и поп нумера, из свих земаља које је посетио Филијас Фог, јунак романа Жила Верна Пут око света за 80 дана.

Данашњи назив хор носи од 1922. године, а од 1926. имао је безмало 1.000 турнеја, у 100 различитих земаља.

Хор бечких дечака познат је како по јединственом звуку, тако и по препознатљивој гардероби - стилизованим морнарским оделима.

У хору данас пева 100 дечака, узраста од 10 до 14 година, припадника 30 различитих националности, подељених у четири засебна хора. Хорови годишње наступе на укупно око 300 концерата и различитих наступа. Свака група проведе од девет до 11 школских недеља на турнеји.

Заједно са оркестром Бечке филхармоније и певачима Бечког државног хора, Хор бечких дечака одржава традицију царских музичара: као хор Царске музичке капеле, Бечки дечаци певају недељне мисе у бечкој Царској капели, као што су то чинили од 1498. године.

Ове године 1. јануара наступили су шести пут на традиционалном Новогодишњем концерту Бечке филхармоније.

Хор бечких дечака наступио је у Београду у септембру 2010. године, на свечаности у Скупштини града Београда, у оквиру манифестације „Дани Беча у Београду“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара