Српској уметници престижна канадска награда

Канадска композиторка српског порекла, Ана Соколовић, добитница је престижне уметничке награде од 25.000 долара која јој је уручена у Монтреалу.

Српској уметници престижна канадска награда Српској уметници престижна канадска награда

Награда се додељује за укупан стваралачки опус и допринос мултикултурној уметничкој сцени, а сваке треће године намењена је ствараоцу класичне музике, једне прозном писцу или песнику, а друге сликару или другом визуелном уметнику.

О награди је одлучивао петочлани жири чији је председник похвалио изузетан квалитет дела Ане Соколовић, рекавши да она „интегришући сопствене животне корене и личну индивидуалност у универзалну културу компонује музику у којој уживамо у Монтреалу, Торонту или Београду“.

Примајући награду, Ана Соколовић рекла је да нас музика, као и друге уметности, не учи само о лепом већ и о поштовању, хуманизму, духу заједништва.

„Иако је савремени свет све више глобално село, народе и земље разликује култура и уметност. Језици и дијалекти су као зачини, без њих би човечансто било безукусно. А свака култура, дефинисана и кроз уметност, мора да чува и негује своје специфичности које се препознају и кад су интегрисане у универзално вредна дела“, рекла је композиторка.

„Музички уметници, у неку руку, имају моралну обавезу да компонују за оркестар или солисте, да стварају опере, а други да сликају, вајају или се баве позориштем или седмом уметношћу“, закључила је Ана Соколовић.

Награда, додељена први пут неком музичком уметнику пореклом из југоисточне Европе,
именована је по једном од најзначајнијих квебечких стваралаца, композитору, диригенту,
пијанисти и професору Сержу Гаранту (1929-1986).

Ана Соколовић награђена је свим највећим канадским наградама за ствараоце класичне
музике, а парламент Квебека прогласио ју је „националним благом“ те франкофоне провинције.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара