Читај ми!

Избор кандидата Немачке за „Евросонг“ изазвао контроверзe

Најавом да ће Немачку на такмичењу „Песма Евровизије“, које ће идуће године бити одржанo у Шведској представљати Ксавје Наиду, немачки јавни сервис АРД изазвао је бујицу негодовања на друштвеним мрежама и у медијима.

Популарни Р&Б уметник индијског и афричког порекла, чији су поједини стихови тумачени као антисемитски и хомофобични, изабран је одлуком жирија немачке телевизије да буде лице Немачке на „Евросонгу 2016“.

„Да ли је Ксавје Наиду права особа за 'Евросонг'?“, пита се данас високотиражни немачки лист Билд, позивајући познате личности и политичаре да се изјасне поводом његовог избора.

Наиду је 2012. критикован у медијима и јавности због песме Wo sind (Где су) због тога што у њој изједначава хомосексуалце и педофиле.

На прошлогодишњој годишњици уједињења Немачке, певач је изазвао контроверзу појавивши се на скупу групе Рајхсбургер чији чланови промовишу успостављање Немачког Рајха у оквиру граница из 1937. које обухватају велике делове данашње Пољске и бивших совјетских република.

У песми која је објављена 2008. у време финансијске кризе, Наиду спомиње немачко-јеврејску банкарску породицу Ротшилд, називајући је "Baron Deadschild" и "schmock", што је погрдни израз на јидишу.

„И момак и одлука су невероватни“, изјавио је за Билд Јоханес Карс из Социјалдемократске партије.

„За мене је ова номинација проблематична“, рекла је Анета Кахане, представница фондације Амадеу Антонио која се залаже за људска права.

„Лично га познајем. То је фин момак. Али, то није довољно. Мора да се јавно изјасни о нескладу између оног што јесте и оног што пише“, објаснила је Кахане.

Нису, међутим, сви против Наидуовог избора. Немачка певачица Никол, која је 1982. године била прва која донела својој земљи победу на „Евросонгу“, сматра, пак, да је избор Ксавјеа Наидуа сасвим у реду: „Сигурна сам да ће Ксавје бити достојан представник на 'Евросонгу'. Јако волим његову музику и мислим да је сјајно што један етаблирани уметник има храброст да се такмичи на међународној сцени“.

Наиду (44) је један од најпопуларнијих немачких музичара чији се албуми продају у милионским тиражима.

Немачка је на „Песми Евровизије“ досад победила два пута, 1982. и 2010. године. Ове године је завршила такмичење са нула поена.

Наредно такмичење за „Песму Евровизије“ одржаће се 10, 12. и 14. маја у Ериксон глоуб арени у Стокхолму.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара