Српске младе наде за почетак Џез фестивала

Програмом „Showcase младих српских џез нада" вечерас од 19.30 у сали „Американа“ Дома омладине Београда, као уводним догађајем, почиње 31. Београдски џез фестивал! Публика ће имати јединствену прилику да се увери у талентованост овдашњих састава и упореди је са светским именима која ћемо слушати на овогодишњем фестивалу.

Српске младе наде за почетак Џез фестивала Српске младе наде за почетак Џез фестивала

Уз два београдска састава која представљају ексклузивно своје нове албуме - "Hashima" и "Naked", бубњар Владимир Костадиновић са својим бендом "Mindedness" представља нашу успешну џез дијаспору.

Улазнице за овај троструки џез програм су у продаји преко „Евентим“ мреже, по специјалној цени од 500 динара.

Састав "Naked" остварује фузију глобалних ритмова, балканске музичке традиције и фри-џеза. Мешавина фолклорног наслеђа и слободне импровизације води бенд на путовање и потрагу за властитим музичким идентитетом.

Група је до сада објавила три албума, остварујући завидан успех на бројним позорницама у земљи и у иностранству. Деби албум Noyz објавили су у сопственој режији, 2007. године, да би већ за следеће издање интерес показала мађарска продукција "NarRator Records".

У новој, сведенијој формацији квартета наступају од 2014. године. Овог пролећа изашао им је трећи албум Nakedonia, на коме се као гост појављује израелски мултиинструменталиста Амир Гвирцман.

Огољени формат, у духу имена бенда, значи и фокус на оне који су остали, као и пуно светло на новог члана екипе, саксофонисту Ивана Теофиловића.

О музичком стилу, стању домаће џез музике и промоцији новог албума Nakedonia на Београдском џез фестивалу, Бранислав Радојковић, басистa бенда "Naked" (на великој слици изнад текста) рекао је:

Ваша музика представља спој балканске музичке традиције и светске џез сцене и истиче се оригиналношћу. Колико је тешко остати јединствен и понудити нешто ново слушаоцима?

Заправо, нама то не представља никакву потешкоћу. Ми смо храбри људи, наша дела говоре. Радимо музику коју волимо и која излази из наше подсвести. Трудимо се да будемо слободни и искрени, неоптерећени тиме шта ће критика рећи.

Од скоро наступате као квартет, смањили сте број чланова састава и придружио Вам се саксофониста Иван Теофиловић. Колико су ове измене у саставу допринеле ширењу простора за креативност и иновативност у свирању?

Свака промена је добра, када се погледа са неке временске дистанце. Годинама се наш музички речник мења, боље упознајемо своје инструменте и овладавамо вештином да конкретније испричамо причу кроз музику.

Имате дугачку музичку каријеру и велики број концерата иза себе. С обзиром на то да се велики број џез фестивал организује у Србији последњих година, можете ли рећи да се ситуација на домаћој џез сцени поправља?

Ако домаћу џез сцену посматрамо као унију фестивала и бендова, може се рећи да су се ствари промениле на боље. Чињеница је да има више џез фестивала и младих бендова него пре десетак година, што даје охрабрење да ће у будућности квалитет надјачати квантитет.

Како ће бити конципиран Ваш наступ на Београдском џез фестивалу и какве реакције публике очекујете?

На сваком концерту дајемо све од себе. Вечерас ћемо одсвирати скоро све песме са наше последње плоче. Од публике очекујемо да буде отворена за љубав која долази са бине.

Како Вам се допада програм 31. Београдског џез фестивала и које концерте нећете пропустити (и зашто)?

С обзиром на дефицит џез концерата у граду, свако ново издање Београдског џез фестивала представља светионик. Трудићу се да што више музике одслушам на фестивалу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се