Читај ми!

Музичар којег воле звезде у Београду 28. октобра

Амерички певач и гитариста Стив Вин био би рок звезда у праведнијем свету, али у актуелним околностима у Београд, где ће у среду одржати концерт у београдском Културном центру Град, стиже као оснивач калифорнијског бенда "Dream Syndicate", аутор низа необјашњиво запостављених соло албума и музичар са којим рок звезде воле да свирају.

Стив Вин је каријеру почео свирајући гитару у групи „Лонг рајдерс“, после чега је 1982. основао "Dream Syndicate", бенд који је, уз „Бенглс“, кршећи тада владајућа панк правила, утицао на оживљавање рок музике на америчкој западној обали.

Пошто се "Dream Syndicate" распао 1988. године, Вин се окушао у соло водама. Његов самостални рад обележен је причама о понижењу, усамљености, отуђењу и пропадању, обрадама песама Бруса Спрингстина, Нила Јанга и Реја Дејвиса, сарадњом са суперзвездама америчке културе.

Један од највећих аутора криминалистичких романа Џорџ Пелеканос је своје прве стихове објавио на Виновом албуму Tick Tick Tick.

Пелеканос је Винову музику описао као „литературу, са гитаром“.

Чланови легендарног бенда Р.Е.М. Питер Бак и Мајк Милс су са Вином у супергрупи „Бејзбол проџект“, у којој свирају песме посвећене бејзболу, али и досељеницима у „обећану земљу“, пропуштеним приликама, греху.

Вин је и аутор песме Amphetamine, чији контролисани хаос представља једну од највећих рокенрол химни насталих у 21. веку.

Тврди да је увек шокиран када му поставе питање да ли му је жао што није продао више плоча.

„Снимам музику и наступам кад пожелим, одговарам искључиво себи и такву слободу сам претворио у посао којим се бавим. Када сам почињао, нисам могао да замислим да је тако нешто могуће“, објавио је Вин.

Цењени уметник у Београд стиже у склопу европске соло турнеје, после наступа у Португалији, Шпанији, Француској и Грчкој.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво