Београд добија Рок музеј?

Институт за савремену музику организује изложбу која ће представити идеју да Београд добије Рок музеј. Отварање изложбе је 22. октобра у галерији „Центар за равнотежу“ у 18 часова.

Београд добија Рок музеј? Београд добија Рок музеј?

Група ентузијаста, наводи се у саопштењу идејних твораца Рок музеја у српској престоници, себи је поставила циљ да у Београду направи Рок музеј, у којем би равноправно било представљено стваралаштво уметника из целе Србије.

Основан је Институт за савремену музику и покренута иницијатива за оснивање музеја.

„Водила су нас два основна мотива. Први је што је историја домаће популарне музике довољно богата и не заостаје ни за једном светском метрополом, било у квантитету или квалитету, а други је била потреба да се сачува и одржи сећање на вредности те музике и културе, што је у данашњем тренутку апсолутно неопходно“, објашњавају оснивачи Института за савремену музику.

Рок музеј би требало да, осим сталне и путујуће поставке, обухвати и друге активности као што су Кућа славних, едукација, трибине, предавања, радионице, пројекције тематских филмова и тако даље.

„Немамо права да рок културу препустимо забораву због себе, а посебно због оних који долазе. Сигурни смо да има много истомишљеника који су годинама сакупљали и чували фотографије, старе инструменте, носаче звука и све друго што их подсећа на нека ведра и креативна времена. Било би лепо и корисно да се све то нађе на једном месту, у једној кући и остане доступно свима“, наведено је у саопштењу.

Реч је о својеврсном сећању на будућност, сматра рок критичар Александар Жикић.

„Музеј рокенрола није потребан само Београду, он је потребан сваком озбиљном велеграду на свету, јер од половине двадесетог века наовамо није постојала култура која у истој мери поништава границе и афирмише глобализам у најплеменитијем виду“, објашњава Жикић додајући да је довољно времена прошло да ствари у вези са рокенролом постану део историје, али да је још много више остало за даље напредовање, гранање и усавршавање.

Београд је одувек на време, или са минималним - разумљивим - закашњењем, истиче Жикић, препознавао нова, свежа струјања у рокенролу и обележавао их самосвојним концептима и доприносом који није био занемарљив.

Српски музички новинар и рок критичар Петар Јањатовић истиче да не треба спомињати да је у Београду већ одавно стање са музејима врло забрињавајуће, да су најзначајнији затворени, али да то не би требало да буде оправдање да се не размишља о отварању нових.

„Како је Београд последњих година постао врло занимљив бројним младима из целог света чини се да је стара идеја о отварању рок музеја поново више него акуелна“, сматра Јањатовић, додајући да би уз туристичку атрактивност музеј, пре свега, имао значај као центар за стручно презентовање једног од најбитнијих сегмената домаће масовне културе.

Од касних предесетих година, како каже, када су се стидљиво појавиле прве реакције на нови амерички звук, па до данашњих дана, рокенрол је постао један од најзначајнијих облика креативног изражавања младих генерација.

„Током тих 55 година у Србији је створена богата, разноврсна и утицајна сцена. Темељи су одавно ископани, зидови шарено обојени, а собе пуне музике. Време је да на прави начин та сцена добије и кров“, закључио је Јањатовић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се