Читај ми!

Марчело: Уметност не може да победи неуметност

Марко Шелић Марчело припрема највећи концерт у својој каријери, који ће бити одржан 10. октобра у Хали спортова, а себи и својим сарадницима поставио је задатак да им то буде најбољи наступ до сада.

Марчело: Уметност не може да победи неуметност Марчело: Уметност не може да победи неуметност

Окружен књигама и дисковима, у књижари „Делфи“, познати музичар говори за Танјуг, како о концерту, тако и о померању сопствених стандарда, неповлађивању публици, одсуству става као националном проблему, о културолошким шоковима, ботовима, нади и бесу.

„Мораш једном да пробаш да се играш нечег таквог, а учинило ми се да је пета плоча добар повод за слоган који ових дана вртимо – Дошло време да се пребројимо – да видимо колико има публике заинтересоване за оно што радимо“, прича Марчело.

Према његовој оцени, публика губи све што је алтернативно, а шире схваћено, оно што се не бави кичерајем и шундом, због чега га посебно и занима како ће проћи предстојећи концерт.

Прослављени репер и текстописац настоји да помера искључиво своје стандарде, да са сваким концертом и албумом „оде на неко место на коме није био, јер би у супротном то биле репризе“.

Коментаришући своју публику, вишеструко талентовани уметник цитирао је Џејмса Џојса: „Маштамо о савршеном читаоцу који пати од савршене несанице“, али сматра да у пракси стваралац не може да превише усмерава ко ће бити саговорник његовог дела.

„На мојим концертима публика је врло шаролика, старосна граница расте од првих ка последњим редовима“, каже Шелић.

Иако се добар део друштва може пронаћи у његовим стиховима, Марчела, чији је књигоалбум Напет шоу за месец дана доживео пет издања, не занимају туђи гласови, нити себе види као нечијег изасланика јер му то више звучи политички него стваралачки.

„Када Џорџа Р. Р. Мартина питају када ће нови том Песме леда и ватре и зашто се не деси ово или оно, он одговори: 'Ја се трудим да гајим пријатан однос са читаоцима, али ово и даље није демократија. Ја одлучујем шта ће се десити јунацима, на радост или тугу читалаца'“, подсећа репер.

Ту постоји, како каже, фина разлика између поштовања и онога да он има одговорност да не изневери онога ко је то до јуче слушао и додаје да се труди да његова прича буде компактна, да се види, иако експериментише музички и са темама, као и да су ставови стожер онога што ради.

Оно што ради, Шелић носи у себи и никад није размишљао да постоји избор. „Прилично сам уверен да постоје бар два терена где је потпуно немогуће слагати ко си, а то су стваралаштво и секс. Ко год покуша да на та два фронта слаже, брзо ће се показати невештим, ма колико мислио да је вешт. Не видим да другачије може, ти јеси своје стваралаштво“, нагласио је популарни колумниста и писац.

Негативне коментаре, које је изазвао његов недавни интервју, приписује ботовима: „Знамо сви о чему је ту реч, чим видиш такву навалу, а пре је није било. Нисам ја ту казао ништа што не говорим иначе, не можеш онда да не мислиш да је неко дао инструкцију да то тако треба.“

Добре музике је више него икада

На питање да ли музика заиста умире како тврди у песми Мук, кантаутор примећује да је „добре музике више него икада, и у том смислу не умире, него буја, али доступност и преплава чине да се интересовање изгуби и да се нови људи залепе за оно што им се највише гура у нос, очи и уши“.

„Оно што је гурнуто у први план врло се удаљава од музике и стваралаштва било које врсте. Тако ја понекад имам културолошке шокове. Пре неко вече, у једном фином кафићу где волим да попијем кафу, била је средњошколска журка. Какав је то 'саунтрек' пакла био, каква је то немузика, нестихови и какво је то одушевљење на њиховим лицима док то иде?!“, прича Шелић.

Признаје да се не треба залуђивати да уметност може победити неуметност: „Популарна култура не може да се бори против популарне некултуре. Оно што се може и што треба радити јесте не седети скрштених руку и не пристати на ону чувену 'Ако не можеш да их победиш, онда им се придружи'. Треба да буде 'Ако их не можеш победити, нипошто им се немој придружити'“.

Музичар који је ове године номинован за MTV Best Adria Act награду, заједно са дуом "2Cellos", Данијелом Кајмакоским и бендом „Хладно пиво“, подсећа да је уметност ту да покаже друго лице света, да на други начин комуницира са људима и да, што рече Нађа Хигл, плива своју стазу и постиже сопствене резултате.

Након концерта наставља рад на трилогији Малтерего, а младима препоручује нову књигу Владимира Кецмановића Осама, стрипове Веселог четвртка, за који ради, као и музику новог бенда "The Arcs".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије