Читај ми!

Гојковићу и Алену награде „Нишвила“

Џез музичар Душко Гојковић добитник је награде „Цар Констанин“ за допринос развоју џеза, док је вођи „Сан Ра Аркестра“ Маршалу Алену додеђено признање „Шабан Бајрамовић“ за фузију џеза са другим врстама музике на Фестивалу џеза у Нишу.

Уместо класичних концерата, треће вечери „Нишвила“ доминирали су шоу-програми, а већина извођача први пут је дошла у Србију, преноси Танјуг. Душко Гојковић је наступио без најављеног бугарског пијанисте Милчета Левиева који је изостао због болести, па је Гојковић у пратњи „Биг бенда“ РТС-а њему у част одсвирао Summertime.

Левиев је, поред Гојковића, такође овогодишњи добитник награде „Цар Констанин“ за допринос развоју џеза.

Награда „Шабан Бајрамовић“ за фузију џеза са другим врстама музике припала је 92-годишњем Маршалу Алену вођи „Сун Ра аркестра“. Маршал је први музичар у свету који је промовисао афричку музику у западном свету и дао јој уметнички карактер.

У години када „Нишвил“ обележава две и по деценије постојања, на главну бину изашао је холандски "Jazz Connection", један од најпопуларнијих европских џајв-свинг састава. Реч је о водећем бенду из земље која је деценијама уназад највећи расадник квалитетних диксиленд и џајв састава.

Била је ту и британска џез-соул и блуз-фолк кантауторка Тами Пејн која је први пут пред српском публиком. Представила је албум Viva Outsider.

Вече је затворио Марчело који је извео најбоље нумере са својих пет албума.

На затварању „Нишвила“, у недељу увече, наступиће бројни извођачи међу којима и Амира Медуњанин чији концерт је најављен као омаж славној џез певачици Били Холидеј.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара