„Тамп“: „Егзит“ зида мостове између нација

Један од најутицајнијих нових музичких магазина који је део планетарно популарног портала "Vice", у свом обимном извештају о „Егзиту“ и „Си денс“ фестивалу истакао је и њихову друштвену димензију.

Прича о настанку „Егзита“, кроз настојање да се изађе из деструктивног циклуса на просторима некадашње Југославије, јединствена је међу светским фестивалима, а вера у ту идеју је нешто што је током свих 15 година водило и његовог оснивача Душана Ковачевића, наводи се у тексту магазина Тамп (Thump).

У Енглеској све што тражимо од фестивала је да се проводимо, плешемо као блесави и уживамо у пар дана бега од борбе против суштинске узалудности свих људских напора, наводи се у тексту, а преноси у саопштењу организатора „Егзита“.

На просторима бивше Југославије, фестивали ипак могу да значе нешто прилично револуционарно, истиче се у магазину Тамп и додаје да на Балкану сви добро памте ужасе рата у Југославији.

Ковачевић је за овај магазин рекао да су покретачи „Егзита“ тим фестивалом покушали да надокнаде све оне године деведесетих које је његова генерација пропустила и да је због тога енергија „Егзита“ посебна.

„Овај покушај бега из депресије, ратова и свега што се тада дешавало је разлог због кога је први 'Егзит' имао ту сјајну необјашњиву енергију. И извођачи су то осетили. Готово сви они су потврдили да су на 'Егзиту' одсвирали своје најбоље концерте на турнеји или чак најбоље концерте у каријери“, додао је Ковачевић.

Резлог је, како је истакао, то што је публика која их је дочекала, била жељна нормалног живота, где су концерти и фестивали његов неизоставан део.

„Заиста желимо да ујединимо све људе са Балкана и прекинемо тај циклус да сваких 50 година цео регион буде увучен у неку врсту сукоба. То је наша визија. Сан. Трајни мир на Балкану. Желимо да изградимо генерацију која ће се побунити на позив на оружје, и рећи 'Не, хајде да попијемо пиво уместо тога'“, истакао је Ковачевић.

„Егзит“ и „Си денс“ нису само места за бег, истиче се у закључку магазина, већ и место где ће се људи Балкана окупити и радити оно што желе - да се проводе, упознају и повежу.

У другом Тамповом чланку, који је такође посвећен „Егзиту“, наводи се да је Ковачевић пре два месеца добио сина и да је сада додатно мотивисан да ради још више за његову генерацију.

„Надам се да 'Егзит' може да буде једна од тих снага за све људе отвореног ума и срца који разумеју да човечанство мора брзо да еволуира ако хоће да опстане““, закључио је Ковачевић.

У чланку се наводи и да „највећа журка у Европи“ успева да одржи најразноврснији програм у односу на остале водеће светске фестивале, чији је неизоставни део већ дуги низ година.
 
Кроз капије „Егзит авантуре“, од Петроварадина до Јаза, прошло је овог лета рекордних 300.000 посетилаца, чиме је постављена нова лествица за наредне године и нове успехе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара