Шведска тријумфовала на 60. „Евросонгу“!

Манс Зелмерлeв и песма "Heroes" донели Шведској победу на 60. „Песми Евровизије“! У стопу их све време пратили представници Русије и Италије. Србија десета. Гостујући такмичар јубиларног издања „Евросонга“, Аустралија заузела пето место.

00.50 – И званично: Шведска је победник 60. такмичења за најбољу песму Европе.

00.45 – Иако нису све учеснице саопштиле своје гласове, Шведска је недостижна!

00.27 – Од Македоније Бојани Стаменов 10 бодова, од Словеније шест. 

00.21 – Половина учесница 60. „Евросонга“ је открило како су гласале: Русија и даље на првом месту, Србија на позицији 12. 

00.08 – Десет земаља је саопштило гласове: Русија на првом месту. Из Србије осам бодова Шведској, 10 Русији, а 12 Црној Гори. 

23.54 – Своје гласове прва саопштава Црна Гора. За Бојану 12 поена!

23.40 – Линије су затворене, време предвиђено за гласање истекло.

23.15 – Почело гласање! Земља не може да гласа за свог представника – из Србије не можете гласати за Бојану.

23.08 – За крај такмичарског дела Италијани окупљени у саставу „Ил воло“ певају о Великој љубави

22.51 – Песма Wars For Nothing и група "Boggie" покушали су да доведу Мађарску до тријумфа. Ратница Нина долази из Грузије. Азербејџан је у поход на европски музички трон послао Елнура са песмом Hour Of The Wolf. Милион гласова призива вечерас Рускиња Полина Гагарина. Жива сам, поручује представница Албаније Ељхаида Дани.

22.36 – Темпераментна Амината из Летоније покушаће да се домогне победничког постоља песмом Love Injected. Ангажовану песму о деци остављеној у земљи док су родитељи на раду у иностранству De La Capat (All Over Again) изводи румунска група "Voltaj". Из Шпаније долази Едурне и доноси Зору (Amanecer).

22.24 – Ненад Кнежевић Кнез представља Црну Гору. Пева песму Жељка Јоксимовића Адио. Немачка представница Ан Софи пева о крају везе и Црном диму који он доноси. У име љубави треба изградити мостове толеранције, поручује такмичарка из Пољске.

22.07 –  Аустралија први пут на такмичењу за „Песму Евровизије“! Гај Себастијан и Tonight Again. До победе на „Евросонгу“ можда се може доћи белгијским Ритмом изнутра. Домаћин, Аустрија покушаће да задржи титулу и такмичење песмом I Am Yours, коју изводи група "The Makemakes". Марија Елена из Грчке не делује уопште као да јој је остао само Последњи дах.

21.55 – Причу о чудовишту испричали су норвешки представници Морланд и Дебра. Одмах затим, Швеђанин Манс Зелмерлев представио је Хероје свог времена, али и демоне и колибрије. Џон Карајианис, 20-годишњи Кипранин, жали због једне ствари коју није урадио.

21.49 – Српска Адел, девојка која је подигла „Штатхале“ на ноге! Бојана Стаменов сигурна, самоуверена и беспрекорна - још једном Беч је на ногама!  

21.46 – Моника и Ваидас из Литваније осећају љубав и спремни су за победу „овај пут“, како се зове и песма коју изводе. Бојана је следећа!

21.34 – Елина и Стиг из Естоније опраштају се од јучерашњег дана уз песму Goodbye to Yesterday. Електро-свинг звук стиже из Уједињеног Краљевства захваљујући двојцу "Electro Velvet". Јерменска шесточлана група „Џиниолоџи“ суочава се са сенком.

21.20 – Такмичарски део отворила Словенија – група „Мараја“ и нумера Here For You. Представница Француске Лиза Анжел позива нас да не заборавимо. Да ли ће израелски златни дечак Надав одвести највеће музичко такмичење у своју земљу?

21.06 – Спектакл на бини велике градске хале у Бечу: Кончита Вурст, водитељке Мирјам, Алис и Арабела, Хор Бечких дечака и десетине музичара! Мостом ка бини у облику ока из такозваног Грин рума дефилују финалисти.

21.00 – Финале 60. „Евросонга“ почело! Бетовенова Ода радости и Бечка филхармонија. У велелепној дворани „Штатхале“ око 11.000 посетилаца. 

20.41 - „Не знам шта ми се дешава, ово је све превише. Пресрећна сам и мало тужна, јер ће све ово сутра бити само један сан“, рекла је Бојана у укључењу у Дневник РТС-a уочи самог почетка великог финала.  

Две полуфиналне вечери јубиларне 60. „Песме Евровизије“ откриле су по 10 финалиста. Седам је директно пласираних представника земаља - чланица „велике петорке“, прошлогодишњег победника и овогодишњег домаћина Аустрије, као и гостујуће Аустралије - па је у завршници „Евросонга“ било 27 нумера.

Представница Србије Бојана Стаменов, која је у Бечу изводила песму Beauty Never Lies, била је фаворит обожавалаца највећег европског музичког такмичења, али и новинара, а кладионице су указивале да велике шансе на победу има шведски кандидат Манс Зелмерлев, италијански трио „Ил воло“, као и Рускиња Полина Гагарина.

Такмичарски део спектакуларне завршнице такмичења за најбољу песму Европе отворила је Словенија, а затворила је Италија. Победи су се надали и представници Француске, Израела, Естоније, Велике Британије, Јерменије, Литваније, Србије, Норвешке, Шведске, Кипра, Аустралије, Белгије, Аустрије, Грчке, Црне Горе, Немачке, Пољске, Летоније, Румуније, Шпаније, Мађарске, Грузије, Азербејџана, Русије и Албаније.

Пред публику у бечкој градској дворани, али и милионе гледалаца широм Европе и света, Бојана је излашла осма.

Одлуку о победнику донели су публика и стручни жири, при чему је однос био пола-пола.

Право гласа вечерас су имали гледаоци из свих 40 земаља учесница, укључујући и оне које нису успеле да се пласирају у велико финале.

Публика је могла да гласа телефонским позивом, СМС-ом и/или преко званичне телефонске апликације, а гласање је обављено након што је свих 27 земаља извело своје нумере.

Кроз вечерашњи музичко-забавни спектакл водила Вас је Душка Вучинић. 

Број коментара 108

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара