Читај ми!

Роџер Вотерс: Музичку индустрију воде ниткови и лопови

Некадашњи вођа и текстописац групе „Пинк флојд“, оптужио је музичку индустрију да је потпуно покрала ствараоце музике, и поново је одбацио могућност свог враћања у стари бенд, пише данас британски музички портал „Њу мјузикал експрес“.

Роџер Вотерс: Музичку индустрију воде ниткови и лопови Роџер Вотерс: Музичку индустрију воде ниткови и лопови

Вотерс, један од оснивача „Пинк флојда“, из којег је изашао 1985. године, оценио је да су на челу музичке индустрије „ниткови и лопови“.

Басиста и власник права на славни концептуални албум „Пинк флојда“ Зид (The Wall), недавно је за лист Тајмс говорио о музици у дигиталној ери и изнео тврдњу да је „пуч који је извела Силицијумска долина" довео до тога да садашњи музичари тешко зарађују за живот.

„Осећам се изузетно привилегованим због тога што сам рођен 1943. а не 1983. године, што сам био ту кад је музички бизнис још постојао, кад се пуч, који је извела Силицијумска долина, још није догодио, па се следствено томе још могло зарађивати за живот од писања и снимања песама и њиховог извођења пред публиком“, рекао је Вотерс.

Према његовим речима, „тада се ова галерија ниткова и лопова још није убацила између људи са креативним аспирацијама и њихове потенцијалне публике и покрала сваки ј**ени цент који је ико икада направио“.

У новембру прошле године, „Пинк флојд“ је, без Вотерса, објавио, после 20 година паузе, нови албум The Endless River, у суштини збирку рестлова насталих у време претходног албума Тhe Division Bell, када је клавијатуриста и суоснивач бенда Ричард Рајт још био жив.

The Endless River се попео на прва места великог броја земаља у свету, укључујући Велику Британију.

Пре објављивања албума, по медијима и друштвеним мрежама се постављало питање да ли је у његовом стварању учествовао и Вотерс, будући да се помирио са остатком групе, то јест Дејвидом Гилмором, Ником Мејсоном и Ричардом Рајтом, и заједно са њима наступио на манифестацији „Лајв ејт“ 2005.

Вотерс је одговорио саопштењем преко Фејсбука, у којем је навео да никакве везе нема ни са The Endless River ни са бендом, јер га је напустио пре читаве три деценије.

У најновијем интервјуу за Тајмс, Вотерс је на тему повратка у „Пинк флојд“ рекао: „Поновно окупљање не долази у обзир... Живот постаје све краћи и краћи како му се примиче крај, па време постаје све драгоценије, и, према мом мишљењу, треба га потпуно посветити стварима које желиш да радиш. Не можете гледати уназад.“

У међувремену се огласио бубњар „Пинк флојда“ Ник Мејсон, који је Вотерсов одлазак из бенда 1985. године упоредио са Стаљиновом смрћу.

„Мора да је (у Совјетском Савезу) било исто кад је Стаљин умро. Требало је да прође времена (за опоравак), једно три или четири године“, рекао је Мејсон.

После Вотерсовог одласка, Гилмор и Мејсон снимили су албум A Momentary Lapse Of Reason (1987), уз подршку Ричарда Рајта, који је због сукоба са Вотерсом 1980. године био принуђен да напусти групу.

Вотерс је у то време безуспешно покушавао да судски докаже да је власник права на име бенда и да Гилмор, Мејсон и Рајт не могу да га користе. Судску битку је изгубио, али је добио комплетна права на албум Тhe Wall, за који је написао све текстове и највећи део музике.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара