Читај ми!

Опроштајна турнеја 88-годишње Жилијет Греко

Икона француске шансоне и муза егзистенцијалиста, у петак креће на опроштајну турнеју сматрајући да треба да се повуче са сцене „достојанствено и елегантно“.

„Одричем се онога што ми је најдраже, али желим да одем достојанствено и елегантно“, рекла је у интервјуу Франс пресу 88-годишња певачица.

Жилијет Греко је рекла да пева 65 година и да треба „знати када се зауставити“.

„Ја сам жена. Може се опростити мушкарцу кад остари, али не и жени“, оценила је она коментаришући Шарла Азнавура који је три године старији од ње и још држи концерте.

Турнеја названа „Хвала“ почиње у петак у Буржу, граду у централном делу Француске, и трајаће годину дана. За сада је заказано 25 концерата до априла 2016. године.

Жилијет Греко, која ће наступати са супругом, пијанистом Жераром Жуанеом (81), одржаће неколико концерата у Паризу, широм Француске, као и у Италији, Белгији, Канади, Немачкој и Израелу.

„Певаћу у знак захвалности у земљама које су ме некада примиле“, рекла је певачица и оценила да треба свугде певати, посебно у земљама у „којима постоје разлике“, наводећи да ће 4. маја имати концерт у Тел Авиву.

Средином 1940-их година, романописац Ремон Кено и филозоф Жан-Пол Сартр написали су песме Si tu t'imagines... и La Rue des Blancs-Manteaux, које су певачици донеле први успех у блиставој каријери.

Певала је и песме Жака Превера, Бертолда Брехта, Бориса Вијана и Франсоаз Саган.

После певања у легендарним париским кабареима, отишла је у Њујорк и постала светски позната. По повратку у Париз 1968. године, снимила је чувену шансону Deshabillez-moi.

У аутобиографији Жижиб - што јој је био надимак у детињству, Жилијет Греко, рођена 1927. године, писала је и о хапшењу своје мајке и сестре у Другом светском рату, због чега се политички ангажовала.

Она се усудила да на концерту у Чилеу 1981. године, у доба војног режима Аугуста Пиночеа, пева само забрањене песме. Чилеански војници су је после концерта отпратили до аеродрома и послали је првим авионом натраг у Француску.

После дуге везе с легендарним џез трубачем Мајлсом Дејвисом, Жилијет Греко је имала неколико бракова. Удала се за глумца Филипа Лемера, потом за Мишела Пиколија и на крају за Жерара Жуанеа, бившег пијанисту Жака Брела.

Међу њеним најпознатијим шансонама су и Parlez-moi d'amour, Paris Canaille, Accordeon и Je suis comme je suis.

Глумила је у филмовима Орфеј (1950) Жана Коктоа и Добар дан, туго (1958) Ота Премингера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво