Читај ми!

Меклафлин oдвео публику у „четврту димензију“!

Славни eнглески џез гитариста Џон Меклафлин одржао је фантастичан концерт у београдском Дому синдиката са групом „Фоурт дајменжн“, за коју, пошто је ушао у осму деценију живота, тврди да је „можда његов последњи бенд“, али и „хибрид свих искустава“ стечених током пет деценија проведених на сцени.

Меклафлинова искуства обухватају више од 40 албума, студијски рад на почетку каријере са Томом Џонсом и „Фоур топс“ (Four Tops), свирке са рок звездама Џимијем Хендриксом и Џеком Брусом, сарадњу са џез мајсторима Стенлијем Кларком, Чиком Коријом и Билијем Кобемом и фламенко легендом Паком Де Лусијом.

Овогодишњи Меклафлинов концертни албум The Boston Record са групом „Фоурт дајменжн“ (Тhe 4th Dimension) је џез бестселер у Сједињеним Америчким Државама, мада гитариста тврди да „дискографска индустрија више не постоји“ и да је „већи део музике коју данас називају џезом јадан и срамотан“.

Наступ у Београду је био други Меклафлинов концерт на европској турнеји, која га током наредне три недеље води у Минхен, Милано, Хелсинки, Лондон, Беч, Осло, Москву...

На почетку концерта, Меклафлин је поздравио публику, подсетивши да у Београд долази већ јако дуго. „Па... биће 40 година“, напоменуо је џез ветеран, који је последњи пут у српској престоници наступио 2008.

Већ на самом старту концерта пред неколико стотина људи у Великој дворани Дома синдиката сви чланови пратећег бенда су добили „доста простора“, индијски бубњар Ранџит Барот можда и превише, да у композицијама Guitar Love и Little Miss Valley дугим соло деоницама покажу шта све умеју са својим инструментима, а затим и да изненаде „допунским вештинама“, наводи Фонет.

Клавијатуриста Гари Хазбенд је у Echos From Then сео за други комплет бубњева. Барот је у Love And Understanding и The Creator Has The Master Plan имао улогу певача.

Атрактивни Камерунац Етјен Мбапе је, свирајући бас са пет жица у црним свиленим рукавицама, више путао успео да „украде шоу“ и потпуно доминира сценом, али је то, током сат и 45 минута, ипак била Меклафлинова представа.

Уз бриљантну технику, енергију и узбуђење какви се тешко могу очекивати од 72-годишњег ветерана, Меклафлин је представио своју комбинацију џеза, фанка, рока и блуза и показао зашто су његово умеће током каријере дуге пола века користиле тако различите звезде као што су Енглберт Хампердинк, Мајлс Дејвис и Карлос Сантана.

И указао да има истине у тврдњи великог Џефа Бека да је Меклафлин „највећи живи гитариста“, који је свету „показао толико различитих лица гитаре“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара