Читај ми!

Бахова дела, ипак, компоновала супруга?

Нека од најпознатијих дела прослављеног немачког композитора и музичара Јохана Себастијана Баха створила је његова друга супруга Ана Магдалена, објавио је Мартин Џарвис, професор на аустралијском Универзитету „Чарлс Дарвин“.

Како преноси Сандеј тајмс, Џарвис је ту теорију први пут изнео пре осам година, али светска научна заједница тада је није схватила озбиљно.

Професора музике из Аустралије то није обесхрабрило и сада је понудио нове доказе за своју тврдњу.

Нова анализа Бахових рукописа показала је да је нека дела написала његова друга супруга.

Анализом коју су урадили један од водећих америчких форензичара и тим врхунских графолога, утврђено је да је она у партитуре уносила суштинске модификације мелодије и темпа.

Познато је да је Ана Магдалена имала веома добро музичко образовање и да је била школована певачица.

Стручњак за форензичко истраживање докумената Хајди Харалсон изјавила је да нема сумње да образац покрета руке доказује да Ана Магдалена није преписивала оно што је њен супруг написао, већ је сама компоновала нека од најпознатијих Бахових дела.

Пошто архива Ана Магдалене није пронађена, а зна се да је постојала, научници сумњају да ју је уништила Бахова породица после његове смрти.

О свему до чега је дошла група професора и научника снимљен је документарни филм, који ће премијерно бити приказан у Великој Британији ове седмице.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара