Читај ми!

Опстанак „Нишвила“

Двадесети Међународни џез фестивал „Нишвил“, који ће се одржати у Нишу од 14. до 17. августа, угостиће више од 500 извођача џез музике из читавог света. Најпосећенији џез фестивал у Југоисточној Европи у јубиларној години носи поднаслов опстанак, због великих проблема са финансирањем.

За отприлике месец дана у нишкој тврђави, на градским улицама и трговима биће постављено укупно седам бина на којима ће нека од најзначајнијих светских и домаћих имена из света џеза извести 80 концерата. Двадесети „Нишвил“ организован је уз велике финансијске проблеме. Поред 17 милиона динара из градске касе неопходно је још средстава.

Иван Благојевић, директор „Нишвил“ џез фестивала, каже да морају сакупе још 20 милиона динара које су очекивали од министарства културе што се неће десити.

„И у циљу да министарство културе обрати пажњу на нас ми смо поклонили један концерт 'Нишвил' на Коларцу 16. августа“, каже Благојевић.

У Нишу ће ове године наступити Кенди Далфер, Тања Марија, „Кукерси“, „Блуз брадерс“, Ејот, „Вива вокс“, Брисел џез оркестар.

„Од оснивања Нишвила на фестивалу је наступило више хиљада џез извођача из Србије и читавог света, а неки од сегмената 'Нишвила' видело је близу милион људи. Концерти су одржани у Нишу и још десетак градова у Србији, као и у Скопљу и Софији“, наводи Јелена Мариновић.

Главни програм пратиће и низ радионица, изложби, представа, а биће одржан концерт „Пријатељи Шабану и омаж Миши Бламу“. Награда за животно дело биће уручена Нади Павловић. У свим сегментима значајну улогу имају волонтери који су на „Нишвилу“ присутни пуних 5 година.

„Стигло је 711 пријава из 17 земаља. Изабраћемо 350 волонтера који ће бити велика подршка фестивалу и проћи кроз својеврсни феномен културне едукације“, истиче вођа волонтера Марјан Цветковић.

И ове године организатор очекује велику посећеност, уз, каже, популарне цене од 1.000 динара за дневну карту до 2.500 динара за комплет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво