Читај ми!

Радионица „Бистрик“ у новој галерији РТС-а

Концерт српске традиционалне музике под називом „Од извора до стилизације“ у извођењу вокалне радионице „Бистрик“, одржан је у новој галерији РТС-а, реновираном простору који излагачки рад почиње у септембру.

Радионица „Бистрик“ коју чине најбољи млади гласови из Србије, представила је део свог богатог програма који обухвата широк дијапазон српске вокалне музике на концерту 13. јуна 2014. године у 14 часова, у новој галерији РТС-а, простору у који се улази из галеријског простора у Таковској 10.

Концерт у новом реновираном простору зграде РТС-а, који излагачки рад почиње у септембру, је први јавни догађај у новој галерији Јавног сервиса.

Према речима Биље Крстић, основу програма чиниле су песме из репертоара „Оркестра Бистрик“, а изведено је и неколико песама старије и новије вокалне традиције.

У песмама Каравиље лале, Шта се оно зелени, Шта с оно чује на оној страни, млади певачи су показали свој раскошни таленат, сестре из Лесковца извеле су стару косовску песму Аман воденичаре по аранжману Димитрија Обрадовића, а сестре из Обреновца певале су Има мајка три девојке.

Биља Крстић је уочи концерта истакла да је на програму посебно инспиративно извођење песама Јано севдалино и Златна песма мајке Ангелине, као и веома захтевна градска песма, аранжирана у трогласном ставу, Дуња и јабука, и песма на народни текст са занимљивом мелодијом која носи у себи архаичне остатке тонских низова Море на крај село Дамјан танец води.

Вокална радионица „Бистрик“ изводи и атрактивне песме Кучика Тича из Бугарске у аранжману Крстићеве, затим веселе, шаљиве песме попут Думбала думбала (песма румунских цигана) и грчка песма са острва Сифнос Дошао сам да те видим.

Гост концерта био је фрулаш „Оркестра Бистрик“ Милинко Ивановић, са младим талентованим фрулашима групе „Свети Николај Велимировић“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара