Читај ми!

Вотерс срушио „Зид“ (међу људима) у Арени

Некада биографско, данас антиратно музичко-сценско дело „Зид“ Роџера Вотерса, које наводи људе да почну да комуницирају и коначно престану да бацају бомбе једни на друге, изведено је у Комбанк арени. У ексклузивној изјави за РТС, Вотерс објаснио зашто данас имамо могућност да мењамо свет на боље.

У Комбанк арени, пред 13.000 људи, изведено је дело "The Wall", односно „Зид“, Роџера Вотерса, једног од оснивача групе „Пинк Флојд“. У два једносатна дела, изведене су познате песме у новој сценској продукцији.

Роџер Вотерс је музичко-сценско дело „Зид“ написао пре 35 година. Због масивне и скупе продукције, „Зид“ се изводи широм света тек од 2010. године. Музика и текст остали су непромењени, визуелно, шоу је другачији.

„Кад смо изводили 'Зид' као 'Пинк Флојд', то је била аутобиографска и лична прича, углавном о мени. у новој верзији покушао сам да проширим његову ангажованост. Данас је 'Зид' више антиратни. Више говори да људи треба да почну да комуницирају и да коначно престану да бацају бомбе једни на друге“, рекао је Вотерс.

„Музички и текстуални садржај је, на жалост, сасвим релевантан и данас. На жалост кажем јер би разумно било очекивати да се ствари мењају на боље. Данас бар имамо могућност повезивања са целим светом, под претпоставком да имамо приступ интернету. Имамо већу могућност да се запитамо због ситуације у свету. Зато мислим да данас имамо и могућност да променимо свет на боље“, сматра аутор „Зида“.

Већина посетилаца Арене вероватно је први пут имала прилику да уживо види и чује ремек-дело које је некада изводила група „Пинк Флојд“. Биле су ту и славне лутке на надувавање, импресивни визуелни и звучни ефекти и песме попут Brick In The Wall које су обележиле каријеру групе „Пинк Флојд“.