Читај ми!

Вечерас почиње „Нишвил“

У Нишу се вечерас отвара 19. „Нишвил“ џез фестивал. Током четири дана, наступиће више од 80 састава у Нишу и још пет градова у Србији. Око 700 волонтера из читаве Европе се пријавило да помогне у организацији манифестације.

На Нишкој тврђави завршава се монтажа две главне, неколико бина за бесплатни програм, трибина и технике за „Нишвил“ џез фестивал. Само на монтажи расвете од 120 киловата, ангажовано је 30 радника.

Посебне захтеве имала је, кажу, једино група „Нувел ваг“ (Nouvelle Vague), која свира на затварању ове манифестације.

„Постоји базична основа коју морамо да испоштујемо за фестивал овог ранга, а ми смо све то унапредили за неких 30 одсто у односу на прошлу годину“, каже Ђорђе Петровић, мајстор светла.

Представе у оквиру џез театра, који се одржавају у згради Универзитета увод су у главни програм. Иако су почеци фестивала везани за етно џез музику, концепција се стално унапређује.

„Жеља нам је уведемо још неке садржаје који су наслоњени на џез, попут џез мјузикла или џез балета. Тако желимо да заокружимо сајамски концепт фестивала, који би тако постао фестивал уметности свих врста које имају у основи џез“, каже директор фестивала Иван Благојевић.

Пре главних звезда у Ниш је стигао наш најпознатији контрабасиста Миша Блам. Он је на изложби „Музеј џеза“ представио део своје богате колекције, у којој су инструменти наших музичара, фотографије и плоче прикупљени у протеклих 40 година.

„Мало земаља је успело да скупи, ово што сам ја скупио. Самим тим то нешто значи“, каже Миша Блам.

Волонтери су и ове године заштитни знак фестивала. Пријавило их се више од 700. Туркиња Седа је овде први пут, док су сестре Флореа из Румуније, биле у Нишу и прошле године.

„Имамо шансу да упознамо нове људе, нову културу и да се дружимо“, каже Седа Огуз.

Роксана Флореа из Румуније каже да је прошле године била у прес служби, а да ће сада помогати у радионици. 

„Свиђало ми се прошле године и зато сам дошла опет“, каже Роксана.

Главне звезде фестивала су групе „Нувел ваг“ и „Џезанова“, наш трубач Душко Гојковић, Џинџер Бејкер и син познатог глумца Клинта Иствуда, Кајл.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије