Читај ми!

Завршен трећи „Арсенал фест“ уз панк-рок рифове

Пред око 7.000 посетилаца синоћ је уз песме „Хладног пива“, „Гоблина“, „Попечитеља“, „Еве Браун“ и других бендова завршен трећи „Арсенал фест“. Око 25.000 посетилаца уживало је у хитовима својих омиљених бендова протекла три дана, а синоћ ни јака киша није успела да спречи хиљаде обожавалаца да слушају своје омиљене панк и рок бендове.

Трећи „Арсенал фест" у Крагујевцу завршен је у суботу увече пред преко 7.000 посетилаца којима ни упорна киша није сметала да уживају у експлозивним наступима панк рок бендова „Хладно пиво" и „Гоблини" на главној бини, као и у свиркама „Попечитеља" и „Еве Браун" на Гарден стејџу, и бројних других извођача.

Тродневни фестивал имао је рекордан број посетилаца - укупно око 25.000 душа дошло је да слуша бројне бендове из Србије, Словеније и Хрватске. Главне звезде фестивала легендарни „Смак" наступио је прве вечери на главној бини, уз повратнике „Бабе" на Гарден стејџу.

Друге вечери били су „Бајага и Инструктори", „Партибрејкерс", „КБО!" и „ККН" на мејну, док су на Гарден стејџу „прашили" „Ритам нереда", „Грате", „Перо Деформеро" и други (око 8.000 посетилаца). Уз то трећи „Арсенал" имао је и две новине - Сајлент диско и Ред бул стејџ. 

Током одржавања фестивала није било инцидената, а „Арсеналов" камп окупирало је око 200 младих људи из Србије и региона. Последње вече „Арсенал феста 3" обележили су сјајни наступи загребачког „Хладног пива" и „Гоблина", а киша која није падала само око Крагујевца већ и у граду није успела да поквари ужитак бројној публици.

Звезде вечери, „Хладно пиво", наступили су пошто се смирио пљусак који је зачинио добар део свирке њихових колега из Шапца. Бенд из Гајница који се појавио и на првом „Арсеналу" 2011. године, по ко зна који пут је показао своју концертну супериорност, али и тежњу да константним мењањем сет листе не досади ни публици, ни сам себи, а фронтмен Миле Кекин је испољавао видно добро расположење.

На почетку - запаљујући риф и поигравање са Оливером Драгојевићем Каже стари што нам фали и, одмах затим, прво изненађење - једна мање позната ствар Чекаоница. Није много времена прошло кад ето и једне „коју иначе не свирамо ал' морамо вечерас, на овом мјесту" - 101.

Наставили су са Не волим те, а онда су са албума Побједа одсвирали Мадерфакерси. Уследиле су песме Дебели, а заљубљенике у прву, љуту панк фазу бенда изненадила је нумера Риголето.

Основа се, ипак, зна. Сијасет хитова са последња три албума - Питала си ме, Шамар, Само за тај осјећај, Срећа, Супермен, Једним осмјехом, Царство пасеа, Биолошки сат, Може, може, Кирбај и котловина, Ево мене на ручку.

Наравно одсвирана је Пјевајте нешто љубавно. Нова нумера На овим просторима која „упозорава ЕУ шта је чека по наступајућем пријему Хрватске", сјајно је, попут осталих градова, прошла и у Крагујевцу, а колективна екстаза је, као и обично, настала у завршној Није све тако сиво.

Атмосфера је била таква да је бенд, нетипично за фестивал, после регуларних 75 минута, морао и на бис - пре очекиване Езотерије сви су се веселили уз Конобара. Један обожавалац је током свирке био веселији од осталих, попео се на бину и дошао до микрофона, али је брзо склоњен. Кад сунце опет зађе „КУД Идијота" из звучника, по завршетку свирке, некада је представљала подршку, а сад омаж покојном Тусти.

Уживање уз „Гоблине"

Из престонице Пакистана Исламабада, где већ дуже време живи, право у Србију па на бину - уобичајен је пут фронтмена „Гоблина" Бранка Голубовића-Голуба, поготово кад почну летњи фестивали. Ударили су мачвански панк-рок мајстори право у главу чувеном обрадом Ања, волим те и на то одмах везали још једну прволопташку, ЛСД се враћа кући.

Киша која је током целог дана претила ромињала је уз Дан после, Она мисли да зна, Др. Хофман, а Голуб и екипа су се присећали првог концерта у Крагујевцу пре две деценије. Реците не дрогама, јасна је порука била уочи Луне а Боље соко у руци него гуска у кревету намењена је онима који ће се најављеној новој телевизији више обрадовати због еротског програма у ситним сатима него због „много рокенрола".

Није попуштао панк пред претњама са неба које су се претвориле у пљусак - Ципјонка са упаљеном бакљом, Воз, незванична химна Има нас са гостујућим певачем „Грејта" Гораном Бегом, За Лорену и, на крају и за памћење сјајне атмосфере под кишобранима и кабаницама - сликање чланова бенда на бини, леђима окренутих публици. Да се сви виде.

Ударни панк рок блок имао је на главној бини сасвим другачији увод уз „Hipnotized". Бенд који је ширу популарност стекао када је почео да обрађује фолк хитове у хеви метал маниру не одступа од таквог концепта, па је на „Арсеналу" гитара грмела уз класике Томе Здравковића, Тозовца, Халида Бешлића, Љубе Аличића, уз најпознатију обраду из њихове радионице, Врањанка.

Финале на главној сцени, по завршетку „Хладног пива", јесте изгубило на масовности, али енергије није понестало уз „Репетитор". Око хиљаду највернијих фанова уживало је у бучном, жестоком наступу београдских алтернативаца на коме су, већим делом, промовисали актуелни, други албум.

„Ева Браун" и „Попечитељи" на Гарден стејџу

На Гарден стејџу су свирали „Ева Браун", а сви присутни су уживали у хитовима Сасвим обичан дан, Сада не знам где сам, не знам шта, Мег Рајан Блуз, Аљаска, Истра, Змајеви, Лавиринт, Одведи ме из овог града.

Васке и екипа су, углавном, поновили програм који су презентовали недељу дана раније као једна од предгрупа „Бајаги и инструкторима" на великом београдском концерту.

Вече је почело уз локални бенд "Iveza and Elements" који презентује кросовер рока, регеа и других стилова, и то без живог бубња. Хрватска певачица Жанамари која је почела каријеру у естрадним водама показала је, уз бенд "Ј'Аnimals", први пут пред крагујевачком публиком да јој алтернативни, гитарски звук итекако добро пристаје.

„Попечитељи" су представили своју варијанту инструменталног рока заснованог на локалним етно мотивима, уз хард рок, фанк и психоделичне зачине. Успели су у свом граду да расплешу првих неколико редова. Сасвим другачији угођај, за металне сладокусце, пружио је словеначки бенд "Noctiferia".

"Chill out" је, овога пута, за разлику од претходне вечери био на мањој бини уз симпатични крушевачки реге-поп звук бенда „Заа", они који не спадају у њихове обожаваоце најпре су препознали интересантну обраду „Крафтверковог" класика The Model.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије