Читај ми!

„Битлсоманија“ за почетак „Гитар арта“

Музиком „Битлса“, у београдском Дому синдиката, отворен је 14. „Гитар арт“, светски познат фестивал гитарске музике. На ревијалном концерту наступили су бројни извођачи из читавог региона Нено Белан, Александра Ковач, Бисера Велетанлић, Дадо Топић, Влатко Стефановски и многи други.

Догађај посвећен 50-годишњици изласка првог албума „Битлса" окупио је велику групу популарних и реномираних музичара

Help, Eleanor Rigby, Yesterday само су неки од многобројних хитова чувене ливерпулске групе који су синоћ, на отварању 14. „Гитар арт" фестивала, одзвањали Домом синдиката, а извели су их Нено Белан, Александра Ковач, Бисера Велетанлић, Дадо Топић, Влатко Стефановски и многи други.

„Када су 'Битлси' почињали, говорили су да је њихова музика бучна, несимпатична, да је то пролазна мода, а 50 година касније све на поп сцени ослања се на њихову музику", сматра Дејан Цукић.

Милиони љубитеља музике „Битлса", генерације које су расле уз њих, као и извођачи на концерту, сматрају их непоновљивим културним феноменом.

Према речима Ане Софреновић, постоји читава генерација на коју су „Битлси" утицали на много начина, а питање је да ли ће нека студија дати одговор о томе у коликој мери.

Многобројни аранжмани које су аутори стварали на музику „Битлса", обухватају све музичке жанрове.

„Музика је само једна. Ако је музика лепа, она није у једној врсти музике, већ у сваком жанру", објаснио је уметнички директор „Гитар арт" фестивала Костас Коциолис.

Организатори очекују више од 7.000 посетилаца током осам дана трајања смотре гитарске музике коју ће свакако обележити синергија различитих жанрова, од класике до етноџеза, рок и поп музике.

Ревијалним концертом посвећеним „Битлсима" послата је порука да је музичка уметност једна, само што неки звуци гитаре више асоцирају на детињство.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се