Читај ми!

Довиђења, џезери!

Овогодишњи програм „Нишвил“ џез фестивала у којем је уживало око 40.000 гледалаца широм Србије, затворио је есид џез бенд „Бренд њу хевис".

На Тврђави у Нишу ноћас је наступом групе „Бренд њу хевис" завршен „Нишвил" џез фестивал. Током четири вечери на 10 бина свирало је више од 400 музичара из целог света.

Лондонска група „Бренд њу хевис" својим наступом на затварању Нишвила подсетила је на најсјајније дане есид џеза. За публику у Нишу свирали су највеће хитове.

„Џез је сјајан начин да схватите суштину музике, њен дух, и да технички напредујете. Наша музика јесте комерцијална, али је базирана на џезу", изјавио је Сајмон Бартоломеју, један од чланова бенда.

На овогодишњем „Нишвилу" било је мање комерцијалне и етно музике, а више класичног џеза. Наступили су и водећи светски џез виолиниста Жан Понти, басиста Џон Патитучи и аутори музике за Оскаром награђени филм Уметник, „Брисел биг бенд".

„Нама је та награда јако битна, јер после Оскара сви знају за име наше групе. Не морамо више да објашњавамо ко смо", тврди Френк Вагани, музичар познате групе.

Понти је додао: „Ја сам имперсиониран музичком традицијом Србије. Волим музику са Балкана још од 1966. године када сам први пут свирао у Љубљани".

Тема из серије Отписани је оно по чему шира публика памти Миливоја Марковића. За све што је урадио за џез музику, на „Нишвилу" му је уручена награда за животно дело. Највише се памте свирања по свету, од Кубе до Сибира, у низу, каже Марковић.

Као никада до сада Фестивал се кроз бесплатне програме проширио на градске тргове и амфитеатре. Најзанимљиве је било у дворишту зграде Универзитета где су после поноћи оргнизоване свирке.

Александра Страхињић из СКЦ-а је објаснила да је то због чињенице да је џем сешн спонтанија верзија свирања која уме да изнедри најбоље звуке џеза. Ова врста наступа такође је начин да се суграђани више укључе у саму музику са музичарима, додала је Стахињићева.

Званични програм Фестивала ове године видело је око 20.000 људи, а још толико је било на бесплатним концертима. По једно вече учесници Фестивала наступали су и у Лесковцу, Пироту, Врању и Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се